ΟΤΕ - «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Τέρμα και τυπικά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου

Πλειοψηφικά πακέτα μετοχών του ΟΤΕ και της ΟΑ αποφάσισε να ξεπουλήσει η κυβέρνηση στο πολυεθνικό κεφάλαιο και, μάλιστα, μέσα στο 2000

Πέμπτη 6 Ιούλη 2000

Στο οριστικό ξεπούλημα του ΟΤΕ και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση, ξεχνώντας τις προεκλογικές - αλλά υποκριτικές - δεσμεύσεις για έλεγχο των πλειοψηφικών πακέτων από το Δημόσιο.

Η παράδοση των δύο αυτών ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα γίνει μέσα στο 2000, με διαδικασίες που θα υποδείξει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης «Credit Suisse», ο οποίος θα υποδείξει και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις! Στην περίπτωση της ΟΑ απόφαση της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση του 51% των μετοχών της εταιρίας, μαζί με το «μάνατζμεντ» σε μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία, ενώ για τον ΟΤΕ η εκχώρηση πακέτου μετοχών μέχρι 15% σε ξένο στρατηγικό εταίρο, κατά προτίμηση μεγάλο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Σημειώνεται ότι εκχώρηση ενός ακόμη 15% των μετοχών του ΟΤΕ, σημαίνει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα κατέχει πλέον άνω του 60% του Οργανισμού!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρίες οδεύουν σε γαλλογερμανικά συμφέροντα. Στη γαλλική «Φρανς Τέλεκομ» ο ΟΤΕ και στη γερμανική «Λουφτχάνσα» η ΟΑ. Οπως είναι γνωστό, οι Γερμανοί μέσω της εταιρίας «Χόχτιφ» έχουν «πατήσει γερά το πόδι τους» στο αεροδρόμιο Σπάτων. Επίσης, για τον όμιλο εταιριών της ΟΑ, πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η επίσπευση των διαδικασιών για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και της ΟΑ ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Σπ. Τραυλός, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Στουρνάρας, οι πρόεδροι του ΟΤΕ Ν. Μανασής και της ΟΑ Δ. Καλόφωνος και οι εκπρόσωποι των χρηματοοικονομικών συμβούλων. Οι σύμβουλοι ενημέρωσαν τα κυβερνητικά στελέχη για τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών που είχαν για την εξεύρεση «στρατηγικών συμμάχων» σε ΟΤΕ και ΟΑ, και πήραν την εντολή να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές και να επανέλθουν πλέον μέχρι το τέλος του μήνα με συγκεκριμένες προτάσεις για το ποιες διαδικασίες ακριβώς θα ακολουθηθούν για την εκποίηση των δύο επιχειρήσεων, αλλά και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους!

Ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση γιατί διαφοροποιήθηκε το πρώτο σενάριο που προέβλεπε για την ΟΑ την εκχώρηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών και όχι πλειοψηφικού, είπε ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί «δόγμα ή ταμπού» η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και στις δύο επιχειρήσεις για τον έλεγχο και τη διοίκηση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την τύχη των εργαζομένων του ΟΤΕ και της ΟΑ, μετά την έλευση των ιδιωτών, είπε: «Εμείς προωθούμε ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις στη βάση του απόλυτου σεβασμού εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια εγγύηση, την οποία θεωρώ σκόπιμο να παράσχω για μια ακόμα φορά». Τέλος, σε ερώτηση αν η διοίκηση του ΟΤΕ θα μείνει σε ελληνικά χέρια, ο Γ. Παπαντωνίου είπε: «Ασφαλώς. Είπαμε, το Δημόσιο διατηρεί έλεγχο και προφανώς έλεγχο του μάνατζμεντ».