ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση Σιστάνι για τερματισμό της βίας μεταξύ σιιτών - σουνιτών
Παρασκευή 21 Ιούλη 2006

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες των Ιρακινών ενάντια στην εισβολή στο Λίβανο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκκληση προς όλες τις πλευρές απηύθυνε, χθες, ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, να σταματήσει η ενδο-κοινοτική βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ο Σιστάνι προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ολοκληρωτικό εμφύλιο και αυτή είναι μια εξέλιξη «που θα συμφέρει μόνο τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες θα παρατείνουν την παρουσία τους στη χώρα».

Παρά το γεγονός ότι ο Σιστάνι έχει κύρος στη σιιτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, το κατά πόσο θα καταφέρει να επιβραδύνει, έστω, τις διαρκώς κλιμακούμενες επιθέσεις και αντεπιθέσεις ενδοκοινοτικής βίας είναι προς αμφισβήτηση. Ηδη, σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί των τελευταίων μηνών από τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός των επιθέσεων κατά σουνιτών ή σιιτών.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, και το υπουργείο Μετανάστευσης, τους τελευταίους 5 μήνες, περισσότεροι από 160.000 Ιρακινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ενδοκοινοτικής βίας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι αποφάσισε την απόλυση ή δυσμενή μετάθεση αδιευκρίνιστου αριθμού αξιωματικών της ιρακινής αστυνομίας, λόγω της «αδυναμίας τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πολύνεκρες επιθέσεις κατά σιιτών πολιτών των τελευταίων 24ώρων».

Οι επιθέσεις, πάντως, συνεχίστηκαν και χθες. Στο Μπαϊτζί 12 πολίτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χωρίς κάποιον εμφανή στόχο πέραν των αμάχων. Σε ανάλογη επίθεση στο Κιρκούκ σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 7, ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη «σε επιχειρήσεις» στην επαρχία Ανμπάρ.