ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνεργασία σε βάρος δικαιωμάτων και ελευθεριών
Σάββατο 22 Ιούλη 2006

Γαλλικές δυνάμεις καταστολής σε δράση...
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί υπέγραψαν χτες Κοινή Δήλωση, που έχει ως σκοπό την ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας. Και οι δύο στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για την... αναγκαιότητα της συμφωνίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία σε τομείς τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων, λαθρομετανάστευση και διαχείριση εξωτερικών συνόρων.

Με βάση την Κοινή Δήλωση, οι δύο χώρες θα έχουν ακόμα πιο στενή συνεργασία σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, καθώς με το... καλημέρα του κειμένου δίνεται το νόημα. Οι υπουργοί «συμφωνούν στο πλαίσιο της Σύμβασης Εφαρμογής των Συμφωνιών Σένγκεν στην ανταλλαγή πληροφοριών». Ως παράδειγμα, αναφέρεται η ενίσχυση της συνεργασίας με την ευκαιρία γεγονότων «ιδιαίτερα στον τομέα της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων». Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τη συνεργασία των δύο κρατών σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλους τους τομείς, όπως για συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος.

Και αυτή η Δήλωση ανήκει στις φανερές, τις «μυστικές» και τις... αναγκαστικές συμφωνίες που επιβάλλει η ΕΕ για συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων. «Οι δύο υπουργοί προτίθενται να αναπτύξουν στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με τα πλαίσια που έχουν θέσει τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει και περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, τονίζεται πως «λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης θέσης της Ελλάδος στην περιοχή, οι δύο υπουργοί δεσμεύονται να λάβουν κοινές πρωτοβουλίες, για να επιτευχθεί η προσέγγιση των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, και ειδικότερα των Βαλκανίων, με το χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ».

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσον αφορά την Πολιτική Προστασία και ειδικότερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη χρησιμοποίηση κοινών μέσων αέρος, υπέγραψαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος και ο Ν. Σαρκοζί. Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν επίσης ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και συμφώνησαν να συντονίζουν τους κανόνες που διέπουν αυτή την πολιτική σε κάθε μία από τις δύο χώρες. Την ερχόμενη μάλιστα βδομάδα ο Ν. Σαρκοζί - όπως ο ίδιος δήλωσε - θα στείλει επιστολή στον Πρ. Παυλόπουλο, η οποία θα περιέχει πρόταση συμφωνίας για συνεργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα. «Διαπιστώσαμε την απόλυτη συμφωνία μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεργασίας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας - και ειδικότερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών - τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου. Για τη μεταναστευτική πολιτική τόνισε ότι «ήδη διαμορφώνονται κοινοί κανόνες στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά η όλη κίνηση πρέπει να πάει ακόμη πιο γρήγορα»...