ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Κόμισε «όρους» η Ράις

Συνεχίζονται οι ισραηλινές φονικές επιχειρήσεις, με το βάρος να πέφτει, μάλλον, στις μάχες στο έδαφος

Τρίτη 25 Ιούλη 2006

Associated Press

Δεν έχει τελειωμό το εγκληματικό έργο του ισραηλινού στρατού
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που μετέβη αιφνιδίως και στη Βηρυτό, με τη λιβανική ηγεσία. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συνεχίζει τις συναντήσεις της στο Ισραήλ, ενώ στην περιοχή παρατηρείται οργασμός αφίξεων και αναχωρήσεων διπλωματών ενόψει της συνόδου στη Ρώμη, την Τετάρτη, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί και επισήμως η πρόταση για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο, πιθανότατα υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ισραηλινές φονικές επιχειρήσεις, με το τελευταίο 24ωρο, να παρατηρείται μια μείωση των αεροπορικών επιθέσεων και όξυνση των συγκρούσεων σώμα με σώμα στη μεθόριο.

Πρόταση «πακέτο» φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό Φουάντ Σανιόρα και τον Πρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι (που συχνά λειτουργεί ως εκπρόσωπος της «Χεζμπολάχ») η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι η επίσκεψή της ήταν «έκφραση υποστήριξης προς τη λιβανική κυβέρνηση». Εκτός από «βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», η Ράις πρότεινε να κατάπαυση του πυρός που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότο και αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», κατ' αρχάς, σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η πρόταση φαίνεται να απορρίφθηκε από τη λιβανική ηγεσία που δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και της Ουάσιγκτον. Ο Ναμπίχ Μπέρι, συγκεκριμένα, φέρεται να αντιπρότεινε μια διαδικασία 2 φάσεων: κατάπαυση πυρός και διάλογος για ανταλλαγή των στρατιωτών με Λιβανέζους αιχμαλώτους, και μετά έναρξη ενδο-λιβανικής συζήτησης για το τι θα γίνει στο νότο. Ο Μπέρι έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αφού η «Χεζμπολάχ» αποδέχτηκε την ευθύνη να την αναλάβει η κυβέρνηση.

Υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο τάσσονται η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) αλλά διαφωνίες παραμένουν ως προς την ηγεσία, τη σύνθεση αλλά και το γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξής της. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης». Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο όρος της Ράις στη δήθεν έκκληση για άμεση εκεχειρία.

Κατά τα άλλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριπταν την πρόταση της Συρίας για διαμεσολάβηση, πιέζοντάς τη «να πράξει ό,τι είναι σωστό, όπως γνωρίζει». Η Δαμασκός προειδοποίησε ότι αν γίνει «μαζική χερσαία ισραηλινή εισβολή, δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

«Βοήθεια» και επιθέσεις

Σκληρές μάχες μαίνονταν και χτες λίγα χιλιόμετρα εντός του νοτίου Λιβάνου, μετά την επιβεβαίωση της κατάληψης από τον ισραηλινό στρατό του χωριού Μαρούν αλ Ρας. Κανείς δεν είναι βέβαιος για τις απώλειες εκατέρωθεν. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει 2 νεκρούς πιλότους από συντριβή ελικοπτέρου (άγνωστη αιτιολογία) και 10 τραυματίες, καθώς και την καταστροφή 4 τανκς. Επίσης, υποστηρίζει ότι συνέλαβε 2 μαχητές. Η σιιτική οργάνωση, από την άλλη, μιλά για αρκετές απώλειες.

Βομβαρδισμοί έγιναν και χτες, στο νότιο Λίβανο, αν και η χειρότερη μέρα από την έναρξη του πολέμου ήταν η Κυριακή. Φαίνεται ότι στο εξής, μειώνονται οι από αέρος επιθέσεις, καθώς δόθηκε άδεια για προσέγγιση ανθρωπιστικών συνεργείων στο νότο αλλά και πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμάνια. ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα, Ιταλία έχουν, ήδη, αποστείλει βοήθεια. Ρουκέτες έπληξαν τη Χάιφα επανειλημμένως (2 νεκροί αρκετοί τραυματίες), όπως και άλλες πόλεις.

Εναγώνια είναι η έκκληση του αρμόδιου αξιωματούχου του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ που ζήτησε «άμεσα 150 εκατομμύρια δολάρια για τους περίπου 800.000 πρόσφυγες». Συνολικά, έχουν καταμετρηθεί επισήμως 384 νεκροί Λιβανέζοι (20 στρατιώτες και 11 μαχητές) και 36 Ισραηλινοί (17 πολίτες και 19 στρατιώτες).