Προφητική η στήλη
Τετάρτη 26 Ιούλη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προφητική αποδείχτηκε χτες η στήλη, που σημείωνε στο σχόλιό της - υπό τον τίτλο «Λεόντειος Εταιρεία» - πως η εκθείαση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία απ' τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι ό,τι καλύτερο για τους επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα θα αναγκάσει τα ελληνικά νοικοκυριά να βάζουν συνεχώς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς την τελευταία δεκαετία πληρώνουν σταθερά πάνω από 45% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Ετσι λοιπόν χτες ήρθε η μελέτη της ICAP για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας βάσει αξίας, παρουσιάζει διαχρονική αύξηση κατά την περίοδο 1997-2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,7%». Ιδού και η άλλη πλευρά των πληρωμών, όπως καταγράφεται απ' την έρευνα της ICAP: «Στο διάστημα 1998-2004, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας σημείωσαν αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%, για να ανέλθουν κατά το 2004 στο 46,1% του συνόλου των δαπανών για την υγεία».

Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν θ' αρχίσουν να περπατάνε για τα καλά οι ΣΔΙΤ. Τότε κάποιοι δείκτες θα «τρελαθούν» στην κυριολεξία...