ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινδυνεύει η «Ημέρα του Ηθοποιού»
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006

Από την προπέρσινη εκδήλωση του ΣΕΗ -«Ημέρα του Ηθοποιού», στο Ηρώδειο
Για το θέμα χρηματοδότησης της εκδήλωσης του ΣΕΗ «Ημέρα του ηθοποιού» κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Βέρα Νικολαΐδου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Από το 2002, που το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναβίωσε το θεσμό της "Ημέρας του Ηθοποιού", πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τρεις εκδηλώσεις, με αισθητική ποιότητα, σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και με χιλιάδες θεατές κάθε μία. Η "Ημέρα του Ηθοποιού" εξελίχθηκε σε θεσμό με πολύ καλή προοπτική».

Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι «οι εκδηλώσεις έγιναν με την οικονομική στήριξη του ΥΠΠΟ. Για την εκδήλωση του 2005, το ΥΠΠΟ ενέκρινε επιχορήγηση 80.000 ευρώ, με τη δέσμευση ότι θα δοθεί το 50% αμέσως μετά τη γιορτή και τα υπόλοιπα αρχές του 2006, εκδόθηκε μάλιστα και η σχετική υπουργική απόφαση. Μέχρι σήμερα δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ, αντίθετα μειώθηκε το ποσό στα 60.000 ευρώ και το σωματείο περιήλθε σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, αφού ξόδεψε όλο το αποθεματικό του για να καλύψει μέρος των εξόδων. Για τη φετινή εκδήλωση δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από το υπουργείο, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Και η Ερώτηση καταλήγει: «Η στάση αυτή του υπουργείου ουσιαστικά οδηγεί στη ματαίωση της εκδήλωσης, την υπονόμευση ενός πετυχημένου θεσμού, που μπορούσε να προσφέρει πολλά στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή και, επιπλέον, υπονομεύει τη δράση και το χαρακτήρα του ΣΕΗ, την αντίληψή του για το ρόλο της τέχνης και τη σχέση της με το λαό. Θέλει να εξωθήσει το σωματείο ή στην περιστολή των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ή να προσφύγει στη χορηγία, συμπεριφορά εντελώς αντίθετη με την ιστορία και τις παραδόσεις του».

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός: «Θα χορηγήσει άμεσα το ποσό των 80.000 ευρώ που οφείλει το υπουργείο για την εκδήλωση του 2005; Θα χρηματοδοτήσει τη φετινή εκδήλωση με επαρκές ποσό και γενικότερα θα στηρίζει οικονομικά την "Ημέρα του ηθοποιού" και άλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες του ΣΕΗ και των φορέων των καλλιτεχνών γενικότερα;».