ΕΕΔΥΕ
Αγώνας κατά των νέων εξοπλισμών
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006

Eurokinissi

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία σε βάρος του ελληνικού λαού, με εξοπλισμούς που δεν εξυπηρετούν την άμυνα και το εθνικό συμφέρον της χώρας, αλλά τους εγκληματικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών κατά των λαών και τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών βιομηχανιών των όπλων και των μεσαζόντων, καλεί η ΕΕΔΥΕ τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, τις επιτροπές ειρήνης, σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το νέο 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2006-2010), το οποίο επεκτείνεται και στην επόμενη 5ετία (2011-2015), η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι «πολύ γρήγορα η κυβέρνηση της ΝΔ "ξέχασε" τις εξαγγελίες της για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και τη δήθεν "εξοικονόμηση" κονδυλίων για να επιτευχθεί.... "ήπια" δημοσιονομική προσαρμογή». Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, μέχρι το 2015 θα διατεθούν 27 δισ. ευρώ για πληρωμές εξοπλισμών. Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι «για ευνόητους λόγους δε διευκρινίζεται το συνολικό κόστος των νέων αγορών, ανεξαρτήτως χρόνου πληρωμής» και τονίζει: «Τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, ενώ περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες και συγκεκριμένα συντάξεις, μισθοί, στην υγεία, παιδεία κλπ.».

«Τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα - συνεχίζει η ΕΕΔΥΕ -ανταποκρίνονται πλήρως στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, αφού οι δεσμεύσεις και η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές επιβάλλουν προμήθειες ξένες και πέρα από την αμυντική θωράκιση της χώρας. Επίσης πάνω από 25 δισ. ευρώ κόστισαν στον ελληνικό λαό οι εξοπλισμοί την τελευταία 10ετία, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στην πενταετία 2000-04 κατατάσσεται παγκόσμια ως τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων, μετά την Κίνα και την Ινδία. Γι' αυτό το σκοπό δαπάνησε 5,2 δισ. δολ. Από τις χώρες του NATO η Τουρκία και η Ελλάδα σπαταλούν για εξοπλισμούς πάνω από το 5% του ΑΕΠ τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες του NATO σπαταλούν κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ τους.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος των 250 εκατ. ευρώ το χρόνο που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τους 1.000 και πλέον στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του NATO».