«Πρέσπεια» αφιερωμένα στον Ελύτη
Σάββατο 29 Ιούλη 2006

Αφιερωμένες στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του, είναι τα 17α «Πρέσπεια». Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων (24/8) θα εγκαινιαστεί έκθεση χαρακτικών και σχεδίων του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη και στο κτίριο Εξάρχου θα δοθεί η συναυλία «Από τη Σαπφώ στον Ελύτη», με συμμετοχή της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού και του τραγουδιστή Σπύρου Σακκά.

Στις 25/8, στον Αγιο Αχίλλειο θα δοθεί συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ο Ηλίας Ανδριόπουλος, με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, στο έργο του «Προσανατολισμοί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, που θα παρουσιάσει δύο τραγούδια από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη και έναν κύκλο τραγουδιών από το ρεπερτόριό της.

Στις 26/8, στον Αγιο Αχίλλειο, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, με σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα και ψάλτη τον Ανδρέα Κουλουμπή, θα παρουσιάσουν το «Αξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Στις 27/8, στο χωριό Κέλλη (υψόμετρο 1.100 μέτρων), ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει μια συμβολική συναυλία, με τη νέα του ερμηνευτική δουλιά «Ερημα Χωριά», σε μουσική του Αλβανού συνθέτη Ντάσο Κούρτι. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 28/8, με συναυλία του Κώστα Μακεδόνα.