ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να συνεχιστεί η ανασκαφή του

Με ευθύνη του ΥΠΠΟ σταμάτησε η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο Λάρισας

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006

Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Γιώργος Χουρμουζιάδης ζητούν τη συνέχιση των ανασκαφών για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα.

Παλαιότατο αίτημα των φορέων της Λάρισας ήταν να πραγματοποιηθεί συστηματική ανασκαφή για την αποκάλυψη όλου του αρχαίου θεάτρου. Χρόνια και χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, περίμεναν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών για συστηματική ανασκαφή, αναστήλωση και αξιοποίηση του θεάτρου. Κάποτε, επιτέλους, άρχισε η ανασκαφή και πρόσφατα ήρθαν στο φως σπουδαία ευρήματα και μπροστά από αυτό. Κι όμως, πάλι η ανασκαφή σταμάτησε. Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει η Ερώτηση του ΚΚΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι φορείς της Λάρισας με το πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στην πόλη, με τη διακοπή των αρχαιολογικών ανασκαφών στην οδό Βενιζέλου, μπροστά από το αρχαίο θέατρο στη Λάρισα, μετά τη συγκλονιστική ανακάλυψη του αγάλματος της θεάς Αρτέμιδος, μοναδικού σε ποιότητα και τέχνη, από όλα όσα έχουν βρεθεί στη Θεσσαλία μέχρι σήμερα».

Οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν στη συνέχεια: «Επιβάλλεται, λοιπόν, η συνέχιση της ανασκαφής σε όλο το πλάτος της οδού Βενιζέλου, αφού είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα αρχαία που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας».

Και τέλος ρωτούν: Ποια μέτρα θα πάρει το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές «για την πλήρη και ουσιαστική αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου;».