ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Να σταματήσει το αποτρόπαιο έγκλημα»
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006

Εργο του Π. Ζουμπουλάκη, το οποίο κυκλοφόρησε σε αφίσα η ΕΕΔΥΕ
«Σφίξτε μου τα σχοινιά/ απαγορέψτε μου και τα τετράδια και τα τσιγάρα,/ κλείστε το στόμα μου με χώμα. Το τραγούδι/ είναι το αίμα της καρδιάς/ τ' αλάτι του ψωμιού/ το νερό του ματιού/ γράφεται με τα νύχια, το λαρύγγι και τα μάτια.../ θα το λέω/ στο κρατητήριο/ στην τουαλέτα/ και στο στάβλο/ με χειροπέδες, κάτω από το βούρδουλα/ κάτω από τα δεσμά των αλυσίδων./ Πουλιά μυριάδες πάνω στης καρδιάς μου τα κλαδιά/ πλάθουνε το μαχόμενο τραγούδι», γράφει ο μεγάλος Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς στο ποίημά του «Πρόκληση».

Τη φρίκη και την οργή του για το έγκλημα που συντελείται στη Μέση Ανατολή ενάντια στους πολύπαθους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, εκφράζει με ψήφισμά του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. «Το κράτος του Ισραήλ», τονίζει το ΔΣ του ΕΕΤΕ, «με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και με την ένοχη ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωράει στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στην ισοπέδωση των παλαιστινιακών περιοχών και του κράτους του Λιβάνου».

Οι εγκληματικές επιδρομές του Ισραήλ «στηρίζονται στο δόγμα της "νέας τάξης πραγμάτων", που ονομάζει "τρομοκράτη" κάθε λαό που αντιστέκεται στην κατοχή, κάθε λαό που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του. Το έγκλημα που συντελείται σήμερα κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου δεν είναι μόνο έγκλημα κατά του ανθρώπινου γένους, αλλά έγκλημα κατά της ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού. Περιοχές με τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, αρχαιολογικοί καλλιτεχνικοί θησαυροί που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, στις μελλοντικές γενιές, ισοπεδώνονται, γίνονται σκόνη».

Και στο ψήφισμά τους οι εικαστικοί τονίζουν: «Μας βρίσκει αντίθετους η πολιτική των "ίσων αποστάσεων" απέναντι στο θύτη και το θύμα, την οποία επικαλούνται οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλώντας με κροκοδείλια δάκρυα "όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες"». Το ΕΕΤΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες, «να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και σε κάθε ισραηλινή φωνή που αντιστέκεται στη φιλοπόλεμη κρατική ισραηλινή πολιτική». Καλεί όλους «να πιέσουν για να σταματήσει άμεσα αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αυτή η γενοκτονία, που υπαγορεύεται από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο της περιοχής και τον έλεγχο των πετρελαίων».

«Δε δεχόμαστε καμία εμπλοκή», καταλήγει το ψήφισμα,«καμία συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε δήθεν "ειρηνευτικές δυνάμεις" στην περιοχή, που στην πραγματικότητα θα εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα και θα δράσουν σα δυνάμεις κατοχής».