ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κέρδη χιλιάδων ευρώ από κάθε εργαζόμενο
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006

Την ώρα που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με ονομαστικούς μισθούς που ξεκινούν από 728 ευρώ το μήνα, στις περιπτώσεις που τηρείται η σύμβαση, οι τουριστικές επιχειρήσεις καρπώνονται από κάθε εργαζόμενο καθαρά κέρδη που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 40.000 το χρόνο!

Τα στοιχεία για την κερδοφορία ορισμένων μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων είναι αποκαλυπτικά: μόνο μέσα στο 2003 η TUI (μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου) καταγράφει συνολικά καθαρά κέρδη 4.150.301 ευρώ! Από τον αριθμό των ατόμων (συνολικά 153) που - σύμφωνα με το διαδίκτυο - απασχολεί η εταιρεία, προκύπτει πως η εργοδοσία, από την εκμετάλλευση του κάθε εργαζόμενου, τσέπωσε - μέσα σε 12 μήνες - καθαρά κέρδη ύψους... 27.126 ευρώ! Οπως προκύπτει από το διπλανό πίνακα, η εικόνα για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμπληρώνουν την πεντάδα με τα περισσότερα στο σύνολο καθαρά κέρδη καταγράφεται ως εξής:

Ανάλογο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο δείκτης της αποδοτικότητας, στον οποίο αποτυπώνεται ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα κέρδη ενός επιχειρηματία του κλάδου. Αν ο δείκτης καταγράφεται στο 150%, αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση συνολικού ύψους 100 ευρώ αποφέρει μέσα σε δώδεκα μήνες κέρδη 150 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποδοτικότητα για ορισμένες επιχειρήσεις:

Κι όλα αυτά ενώ φέτος η «αύξηση» - κι αυτή μεικτή - που πήραν οι εργαζόμενοι με τη νέα ΕΓΣΣΕ ήταν της τάξης των 77 λεπτών του ευρώ, με τεράστια ευθύνη και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Πίσω από την προκλητική χλιδή των μεγάλων ξενοδοχείων, τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, τους χρυσούς πολυελαίους και τα μεταξωτά σεντόνια, είναι καλά κρυμμένη η εξαθλίωση εκείνων που τα παράγουν, οι πενιχροί μισθοί, η άγρια εντατικοποίηση, η ανασφάλιστη δουλιά, τα «ελαστικά» δικαιώματα.