Κυριακή 6 Αυγούστου 2006

Δημήτριος Εμμανουηλίδης
Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος και πλέον, από τις 9 Ιούλη 2005, που ο σύζυγός μου ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σταμ. ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ «έφυγε» για πάντα από κοντά μας.

Ο αγωνιστής Νικόλαος Σταμ. Γκιουζέλης γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κρανιά Γρεβενών. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 40 και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στο ΚΚΕ τις αρχές του οποίου ενστερνίστηκε και υπηρέτησε με πάθος και παρρησία ως το τέλος της ζωής του.

Ηταν ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης από την ίδρυσή της. Στις 20 Μάη 1946, ημέρα ανοικομοδής λειψάνων του Αγίου Νικολάου και μετά το τέλος της λειτουργίας στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού, συνελήφθη στο προαύλιό του.

Ακολούθησαν ατελείωτες ταλαιπωρίες, κακοποιήσεις, προπηλακισμοί και έντονοι εκβιασμοί, με εικονικές εκτελέσεις, με σκοπό να κάμψουν το ηθικό του.

Δικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Τους πρώτους μήνες εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Κορίνθου, Ακροναυπλίας για να καταλήξει στη Γυάρο. Εκεί έζησε τα ομαδικά καψώνια και συμμετείχε στην καθημερινή εξόρυξη πέτρας, την οποία, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες την κουβαλούσαν, σαν υποζύγια, στα χέρια ή στους ώμους και την πετούσαν στη θάλασσα.«για να κάνουν το δρόμο προς τη Σύρο προκειμένου, όταν τελειώσουν το έργο, να περάσουν στην Ελευθερία!!!.» Αυτά ήταν τα λόγια και οι υποσχέσεις του τότε διοικητή του στρατοπέδου Γλάστρα.

Επανειλημμένα πιέστηκε βασανιστικά, προκειμένου να υπογράψει δήλωση μετανοίας, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Η άρνησή του αυτή είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στον ίδιο, όσο και στη δύσμοιρη οικογένειά του, η οποία αντιμετώπισε σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και πλήρη εγκατάλειψη και από το εγγύτερο οικογενειακό περιβάλλον του.

Τάσος Γαλιατσάτος
Αφέθηκε ελεύθερος με τα γνωστά μέτρα το 1951 και έκτοτε, παρά τις καταδιώξεις, ήταν εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο χωριό του και κατόπιν στην Αθήνα και το Μαρούσι, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του.

Ολα αυτά, έχουν αντληθεί από το προσωπικό του ημερολόγιο.

Στη μνήμη του ως σύζυγος και συναγωνίστρια και από το υστέρημά μου, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παντελεήμονα» Αχαρνών.

Βασιλική Νικολάου Γκιουζέλη

* * *

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΪΤΣΑΝΟΥ μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βαγγελιώ και τα παιδιά του Δημήτρης και θεοδώρα προσφέρουν 100 ευρώ στη ΚΟ Λιβαδειάς.

Στη μνήμη του συντρόφου και συναγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΪΤΣΑΝΟΥ που με τη συνδικαλιστική δράση του στο σωματείο των Λογιστών και με την κομματική ζωή του στην ΚΟΒ Νεάπολης - Εξαρχείων έμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ ως το τέλος του, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 70 ευρώ.

Νικόλαος Πράσουλας, Χαρίκλεια Δασοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 7 Αυγούστου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης αδελφής μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 60 ευρώ.

Ασημίνα Λάμπρου, Ελένη Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ. 2

Στις 31 Ιούλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της αδελφής και κουνιάδας ΟΛΓΑΣ Μπελεμέζη - ΠΑΠΑΠΑΝΟΥ.

Στη μνήμη της καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μας ΒΑΣΙΛΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΖΩΤΟΥ, των αδελφών μας ΣΠΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΚΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΗ ΖΩΤΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΣΠΥΡΟΥ - Γεράσιμου ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 120 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Καρυώτης
Θωμάς Μπελεμέζης και Βασιλική Μπελεμέζη - Ζώτου.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 1995, στέλεχος του ΚΚΕ, παρά τις φυλακές, τις εξορίες και τις συνεχείς διώξεις, δε λύγισε ποτέ και άφησε τη δράση του παρακαταθήκη σε μας τους νεότερους.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Ο γιος του Φίλιππος

* * *

Στη μνήμη του φίλου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και αντί για στεφάνι στην κηδεία του προσφέρω 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης, για τις Δημοτικές εκλογές.

Γιάννης Μαυρόπουλος

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου κουνιάδου μου ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΚΚΑΛΗ, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού, ο οποίος δολοφονήθηκε και αποκεφαλίστηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες του μοναρχοφασισμού στην περιοχή Μεσοχώρι Τρικάλων στις 17 Μάη 1947, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η νύφη του Ιωάννα Κ. Κόκκαλη

* * *

Για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα προσφέρω στη δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη» 500 ευρώ.

Νίκος Κοΐνης

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943 γεννήθηκε το 1921 στη Φαλάνη Λάρισας. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Με την Απελευθέρωση μετατέθηκε στην Πολιτοφυλακή. Πιάστηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες στα τέλη του 1946.


Οταν αφέθηκε ελεύθερος κατέφυγε στον Δημοκρατικό Στρατό. Ελαβε μέρος στις μάχες του Βίτσι, στη μάχη της Φλώρινας και τραυματίστηκε βαριά. Για τη δράση του ονομάστηκε Υπολοχαγός του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα το 1978. Εγκαταστάθηκε στη Φαλάνη. Ανέλαβε γραμματέας της τοπικής ΚΟΒ. Επίσης, διατέλεσε και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το θάνατό του στις 17 Ιούλη 2001.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Δήμητρα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

* * *

Με τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού, για το ετήσιο μνημόσυνο του φίλου και συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ και στη μνήμη των αδελφών μας ΚΩΣΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ, και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΑΣΙΚΑ και ΓΙΑΝΝΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΛΙΜΠΑΚΟΥ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου και ΤΑΣΟΥ ΤΕΡΛΙΜΠΑΚΟΥ, του μικρότερου κρατούμενου της χούντας, που πιάστηκε 86 ημερών μαζί με τη μητέρα του Μαρία Νασίκα και πέθανε 10 μηνών, μπαινοβγαίνοντας στα βρώμικα κελιά της Ασφάλειας Λάρισας, ο μονάκριβος γιος μας, προσφέρουμε 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Ανδρέας και Μαρία Τερλιμπάκου

Μιχάλης Δρακακίδης
* * *

Ο σ. ΑΜΑ όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, πρόσφερε 300 ευρώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ, με πίστη και ελπίδα ότι το Κόμμα μας θα δώσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με μεγαλύτερες δυνάμεις κι επιτυχία τη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ, των κομμάτων του δικομματισμού και των ΣΥΝοδοιπόρων τους.

* * *

Φωτ. 2

«Καλότυχος όποιος φεύγει από τη ζωή και τα βήματά του δεν τα σβήνει ο κουρνιαχτός του δρόμου».

- Καλότυχος ήσουν 23χρονε αδελφέ μου ΤΑΣΟ γιατί το γερμανικό βόλι στις 13 Ιούλη 1944 σε βρήκε να βαδίζεις στο δρόμο της θρυλικής ΕΠΟΝ, ως υπεύθυνο του ΕΠΟΝίτικου Τύπου, και τα νεανικά βήματά σου δεν τα 'σβησε ο κουρνιαχτός του δρόμου γιατί στα χνάρια τους βαδίζουν σήμερα τα νιάτα της ΚΝΕ.

- Καλότυχος ήσουν ακριβέ μου φίλε ΒΑΣΙΛΗ, γιατί άφησες τα χνάρια των βημάτων σου στα βουνά της Ρούμελης σαν στέλεχος του ηρωικού ΕΛΑΣ, στο Γράμμο και στο Βίτσι στο ΔΣΕ, και ως τη στερνή πνοή σου πορεύτηκες στις στράτες της πόλης και των αγώνων ως γνήσιος κομμουνιστής στέλεχος του τιμημένου ΚΚΕ.

- Καλότυχος και συ συναγωνιστή ΑΜΟ, γιατί τα βήματά σου δεν ήταν βήματα κατακτητή στην Κεφαλονιά, αλλά του αντιφασίστα λοχαγού της Πυροβολαρχίας της Μεραρχίας ACGUI, που σώθηκες από τη Σφαγή, συμπολέμησες με τον ΕΛΑΣ και ως τον πρόσφατο θάνατό σου κανονιοβολούσες με οβίδες την ιστορική αλήθεια, τους παραχαράκτες και διαστρεβλωτές των γεγονότων της ιταλογερμανικής κατοχής στο αιματοβαμμένο νησί μου την Κεφαλονιά.

Στη μνήμη σας προσφέρω 150 ευρώ στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ).

Μαριάνθη Γαλιατσάτου - Αννίνου

* * *

Φωτ.

Πότε πέρασαν 3 χρόνια από τις 3 Αυγούστου 2003 που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφός μου και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΙΔΗΣ!

Βασιλική Καπερνέκα
Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου.

Η γυναίκα του Λαμπρινή

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης θείας μας ΕΛΛΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, η οποία πέθανε σε ηλικία 67 χρόνων και συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Οικογένεια Γεωργίου Ιορδανίδη

***

Φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΟΥΛΙΔΗ από τους Σιταγρούς Δράμας , τα παιδιά του προσφέρουν 80 ευρώ στη ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.



Θόδωρος Ζώτος


Νικόλαος Γκιουζέλης


Βασίλης Βενετσανόπουλος


Παναγιώτης Κοϊτσάνος


Όλγα Παπαπάνου