ΑΚΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Είδος πολυτελείας για την εργατική οικογένεια
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006

Motion Team

Μία από τις παραλίες της Σιθωνίας στη Χαλκιδική
Πανάκριβα είναι τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» και στις παραλίες της Χαλκιδικής. Στις κατά τα άλλα πανέμορφες ακτές, οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και τα τραπεζοκαθίσματα απλώνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της παραλίας και του αιγιαλού ως εκεί που σκάει το κύμα. Για να κάνει κανείς μπάνιο αναγκάζεται να πληρώσει, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο στην παραλία για να κάτσει.

Οι παραλίες της Χαλκιδικής έχουν γίνει δυσπρόσιτες για τη λαϊκή οικογένεια και το νέο εργαζόμενο. Εχουν καταπατηθεί από μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες με την ανοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι διοικήσεις των δήμων, που στηρίζονται από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είτε δίνουν άδειες για να απλωθούν τα μαγαζιά ως το κύμα, είτε κάνουν τα στραβά μάτια για να κάνουν οι «ημέτεροι» το κέφι τους.

Αθυτος, Φώκαιες, Ποτίδαια, Μαρμαράς, Ψακούδια, όλος σχεδόν ο Δήμος Κασσάνδρας, δηλαδή το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, καθώς και οι ωραιότερες παραλίες του Δήμου Σιθωνίας και του Δήμου Τορώνης, που βρίσκονται στο δεύτερο «πόδι», έχουν γεμίσει με ξαπλώστρες, εστιατόρια, προεκτάσεις ξενοδοχείων.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο»

Ο Νίκος Παρθενιώτης, υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», σχολιάζει το πρόβλημα συζητώντας με το «Ρ». «Σε πάρα πολλές παραλίες της Χαλκιδικής» σημειώνει «ιδιαίτερα στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση και πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, το μπάνιο στη θάλασσα "απαγορεύεται" όχι μόνο για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, αλλά και για κάθε Θεσσαλονικιό ή άλλον επισκέπτη, που δεν έχει την ξαπλώστρα, την ομπρέλα, το τραπεζοκάθισμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και τείνει να μονιμοποιηθεί και να οξυνθεί».

Οπως τονίζει, «τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για το λαό αν περάσει το νέο νομοσχέδιο, που επαναχαρακτηρίζει τη ζώνη της παραλίας και τον αιγιαλό, με τις χαρτογραφήσεις εκ νέου, την αλλαγή τον ορισμών, τις ιδιωτικές εταιρείες κλπ.». Στην ουσία, σημειώνει ο Ν. Παρθενιώτης, «θα χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης έτσι που να συμφέρει καταρχήν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να τους δίνει τη δυνατότητα να χτίσουν στο κύμα».

«Μέχρι τώρα», τονίζει, «στη Χαλκιδική όποια επιχείρηση ζήτησε το δικό της κομμάτι παραλίας το είχε, αρκεί να εξασφάλιζε τη συναίνεση και την αμοιβή του δήμου. Τεράστιες ευθύνες έχουν ο νομάρχης, οι δήμαρχοι, οι οποίοι αρνήθηκαν πεισματικά να διεκδικήσουν πόρους από την κεντρική διοίκηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και παρέδωσαν δημόσια και δημοτική περιουσία στους ιδιώτες».

Και καταλήγει: «Η ΝΑΣ Χαλκιδικής καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό να απαιτήσει ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση και χρήση της παραλίας για όλους. Να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, να ξεκουραστούν από τα βάσανα ζωής, χωρίς να πλουτίζουν από αυτό το δικαίωμά τους οι ιδιώτες. Οι ακτές, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία και να μη χρησιμοποιούνται ως εμπόρευμα. Σε αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία έχει έναν ακόμα λόγο να καταδικάσει με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που νομοθέτησαν την παράδοση των ακτών στο βωμό του κέρδους, καταψηφίζοντας τους συνδυασμούς τους».

Εκανε εστιατόριο μία ολόκληρη παραλία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, που επικρατεί, είναι μία περίπτωση που καταγγέλλει στο «Ρ» ο επαγγελματίας Χρήστος Σταγγώνης, ιδιοκτήτης καταστήματος στον Ορμο Παναγιάς του δημοτικού διαμερίσματος Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Ο Χρ. Σταγγώνης καταγγέλλει ότι με την ανοχή του δημάρχου (ΝΔ) και όλων των τοπικών φορέων ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου σε ξενοδοχείο στον Ορμο Παναγιάς άπλωσε τα τραπέζια του ξενοδοχείου μέχρι το κύμα, αποκλείοντας από το δικαίωμα να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα όλους τους ντόπιους και όλους τους παραθεριστές της περιοχής. Και σημειώνει σχετικά: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την παραχώρηση που έγινε, ένας ιδιώτης έγινε πλέον ο νόμιμος και μόνιμος κάτοχος του αιγιαλού, της αμμουδιάς, χώρος που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους λουόμενους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα».

Ετσι, το συμφέρον του ιδιοκτήτη για περισσότερα κέρδη ικανοποιείται από το 2004 μέχρι σήμερα, με ή χωρίς νόμιμα μέσα και με την ανοχή του Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ