ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Θα εντείνει το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006

Ο Γ. Μαυρίκος συζητά με τους απεργούς μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας
Με την ένταση του χτυπήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων θα συνοδευτεί η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», όταν χτες βρέθηκε στην απεργιακή φρουρά των εργαζομένων μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη Σοφοκλέους. Εκεί συζήτησε με τους εργαζόμενους για την πορεία της απεργίας, τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκεται το ξεπούλημα της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι, το κύριο που ανέδειξαν μιλώντας στον Γ. Μαυρίκο, ήταν «η πλήρης απουσία της ηγεσίας της ΟΤΟΕ». Οπως τόνισαν, όχι μόνο δεν κινητοποίησε επί της ουσίας τον κλάδο απέναντι στην πώληση της Τράπεζας, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει ανακοινώσεις... συμπαράστασης, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Και οι τρεις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ), σε καμιά περίπτωση δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης, τον ενημέρωσαν σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης και σε ποια ποσοστά κυμαίνεται η απεργία.

Ο Γ. Μαυρίκος, με δηλώσεις του, τόνισε πως «η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που ξεκίνησε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνοδευτεί από τη μείωση του προσωπικού». «Ηδη», συμπλήρωσε, «η CREDIT AGRICOLE έχει ανακοινώσει πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου" 500 εργαζομένων». Επιπλέον, θα συνοδευτεί, από «το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» μιας και «υπάρχει στα σκαριά νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» καθώς και το «παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Οπως σημείωσε, «η εξαγορά της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ από την CREDIT AGRICOLE εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των τραπεζικών μονοπωλίων για γιγάντωση των διαστάσεών τους, για αύξηση των κερδών τους και επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές (Βαλκάνια κλπ.). Για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αυτό θα σημάνει ένταση της εκμετάλλευσής τους, παραπέρα καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων με τοκογλυφικά δάνεια. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών του Α' εξαμήνου του 2006, κύρια πηγή των κερδών τους είναι τα στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες».

Και κατέληξε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Οπως τόνισε, τα κόμματα αυτά «στήριξαν την ιδιωτικοποίηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» και «με την αντεργατική τους πολιτική οδηγούν τα λαϊκά στρώματα στα γκισέ των τραπεζών να υποθηκεύουν τις περιουσίες τους. Η ΝΑΣ - σημείωσε - στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις».