ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΝΕΦΟΣ
Το θανατηφόρο δίδυμο ξαναχτυπά...
Παρασκευή 7 Ιούλη 2000

Το νέφος, που όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή 23 Ιούνη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης «μειώθηκε αισθητά από το 1997 χάρις στις προσπάθειες της κυβέρνησης»(!!!), έπνιξε χτες το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, μεταβάλλοντας την πόλη σε «θάλαμο αερίων», δημιουργώντας ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, το γνωστό και από το πρόσφατο παρελθόν «θανατηφόρο δίδυμο».

Η νέα εκρηκτική εμφάνιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δε διέψευσε μόνο τις βερμπαλιστικές δηλώσεις του συγκεκριμένου υπουργού, αλλά στάθηκε αφορμή να συνειδητοποιηθεί από όλους η πλήρης και εγκληματική αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα για τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ένας ρύπος ξεπερνούσε τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων και ένας άλλος τα άγγιζε, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τόλμησε να πάρει ούτε αυτά τα μέτρα - «ασπιρίνες», αλλά προτίμησε να εξαντλήσει την παρέμβασή του με την έκδοση συστάσεων προς ...νεφόπληκτους! Υστερα από όλα αυτά, πώς να απαιτήσει κανείς από μια τέτοια κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα μέτρα και πώς να μην εννοήσει ότι οι κατά καιρούς εκτοξευόμενες εξαγγελίες του τύπου «Αττική SOS» δεν αποτελούν παρά σχέδια επί χάρτου;..

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων τα 533 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 500. Αρκετά αυξημένες τιμές του ίδιου ρύπου όμως μετρήθηκαν ακόμη στις περιοχές της Γεωπονικής, της Νέας Σμύρνης και της οδού Αθηνάς. Το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων (360 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) άγγιξε όμως και ο ρύπος του όζοντος, ο οποίος έφτασε στη 1 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση τα 334 μικρογραμμάρια. Αυξημένες, τέλος, τιμές παρουσίαζε και ο καπνός, αλλά οι ακριβείς μετρήσεις θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς ο ρύπος αυτός μετράται σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η ανακοίνωση του ΠΕΡΠΑ επισημαίνει ότι η ρύπανση κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ προβλέπει ότι και σήμερα θα επικρατήσει η ίδια κατάσταση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρκέστηκε στην έκδοση σύστασης, με την οποία καλεί τους νεφόπληκτους Αθηναίους: Να αποφύγουν κατά το δυνατόν τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης συνιστά την αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών...

Το νέφος σκοτώνει

«Το νέφος σκοτώνει». Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης της Οργάνωσης «Γκρίνπις», που ανακοινώθηκε χτες, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεθοδολογία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αναλύοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία (1997 - 1999) για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχονται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης αυτής, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν εξαιτίας των βραχυχρόνιων επιπτώσεων του νέφους 1.342 άτομα και άλλα 7.247 επιπλέον εξαιτίας της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εξίσου τρομακτικό είναι και το τμήμα της έκθεσης που μιλά για το κοινωνικοοικονομικό τίμημα που πληρώνει η χώρα μας και φυσικά ο ελληνικός λαός εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό υπολογίζεται σε 548 δισ. δρχ. το χρόνο εξαιτίας των βραχυχρόνιων επιπτώσεων και σε 2,096 τρισ. δρχ. εξαιτίας των μακροχρόνιων επιπτώσεων!..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το νέφος μάς είπε και φέτος τα κάλαντα! (2007-01-03 00:00:00.0)
Νέφος και ζέστη πνίγουν την Αθήνα (2001-06-13 00:00:00.0)
Το νέφος διαψεύδει τα νούμερα Λαλιώτη (1998-03-05 00:00:00.0)
Εξαφάνισαν το νέφος ...στα χαρτιά! (1998-03-04 00:00:00.0)
Γιορτάζει το νέφος και το... ΥΠΕΧΩΔΕ (1997-06-05 00:00:00.0)
Το νέφος εγκαταστάθηκε στο ...Μαρούσι! (1996-05-10 00:00:00.0)