ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Η συμμετοχή της ελληνικής Εθνικής ομάδας
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006

Eurokinissi

Στην άμυνα των διεθνών στηρίζει πολλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης
Ενας τίτλος που δημιουργεί υποχρεώσεις. Περίπου τέτοια εποχή πέρσι (ένα μήνα αργότερα για την ακρίβεια) η Ελλάδα κατακτούσε το πρωτάθλημα ευρώπης στη διοργάνωση που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Ενα χρόνο αργότερα ο συγκεκριμένος τίτλος φέρνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γεμάτο από υποχρεώσεις όσον αφορά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται από το Σάββατο 19 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτέμβρη στην Ιαπωνία. Η αξιόλογη πορεία αλλά και μια θέση στο βάθρο είναι οι δυο στόχοι του συγκροτήματος του Παναγιώτη Γιαννάκη. Και όσον αφορά το δεύτερο, η αισιοδοξία υπάρχει. Μάλιστα μετά από πολλά χρόνια με περιορισμό στους στόχους, φέτος ο ορίζοντας για την Εθνική ανδρών φαντάζει μακρινός. Κάτι σαν την Απω Ανατολή δηλαδή...

Π. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Μπορούμε πολλά»

Την άποψη ότι η Εθνική μπάσκετ των ανδρών «μπορεί να πετύχει πολλά», εξέφρασε ο Παναγιώτης Γιαννάκης λίγο πριν από την αναχώρηση για την περιπέτεια της Ανατολής. «Ξεκινάμε ένα ταξίδι μακρινό. Πάμε να προσαρμοστούμε όσο γίνεται καλύτερα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο «δράκος» και συνέχισε: «Στόχος να μείνουμε συγκεντρωμένοι στη συνεργασία και στην προσπάθεια. Η συγκέντρωση και η υπομονή είναι στοιχεία που θα μας δώσουν την ευκαιρία να παίξουμε καλό μπάσκετ. Στο τελευταίο ματς του "Ακρόπολις", στο πρώτο δεκάλεπτο δεν παίξαμε καλά, αλλά γυρίσαμε το παιχνίδι με τον τρόπο που θέλουμε εμείς να παίζουμε. Μπορεί να πετύχει πολλά η ομάδα μας. Χρειάζεται υπομονή και πίστη. Αυτή η ομάδα στα επόμενα 4-5 χρόνια με την ίδια φιλοσοφία μπορεί να διεκδικήσει κάποια επιτυχία».

Η ομάδα

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός προτίμησε να στηριχτεί, όσον αφορά τη συγκρότηση του έμψυχου δυναμικού, στους... πετυχημένους. Ετσι η αποστολή απαρτίζεται από τους 11 που συγκρότησαν την περσινή Εθνική και έφθασαν στην επιτυχία του Βελιγραδίου. Σ' αυτούς προστέθηκαν και οι Σχορτσιανίτης, Μαυροκεφαλίδης μετά την πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησαν με τις ομάδες τους (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα) τη χρονιά που πέρασε. Ο τελευταίος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες πάντως να κοπεί από την τελική δωδεκάδα. Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με την προετοιμασία ο Ελληνας τεχνικός στις τελικές του επιλογές άφησε εκτός τους Πελεκάνο (αρχικά) και Παπαμακάριο - Κυρίτση (στο τελικό στάδιο).

Εν αρχή... είναι η άμυνα

Οσον αφορά τα αγωνιστικά, το στιλ παιχνιδιού της ομάδας απ' ό,τι φάνηκε μέχρι τώρα ξεκινάει και τελειώνει σε ένα στόχο.... Την άμυνα. Φέτος η Εθνική δείχνει να ρισκάρει ακόμα λιγότερο στην επίθεση και δεν τρέχει παρά μόνο όταν είναι σίγουρη. Μοναδικός σκοπός η σκληρή άμυνα και ό,τι έρθει αργότερα. Οι Παπαδόπουλος, Ντικούδης, Φώτσης επιφορτισμένοι για τον έλεγχο των ριμπάουντ, αλλά και το μυαλό του Δημήτρη Διαμαντίδη στις οργανωμένες επιθέσεις, είναι οι παίκτες από τους οποίους ο ομοσπονδιακός τεχνικός περιμένει πολλά. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ειδικά για την περιπέτεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, δε δείχνει να διατεθειμένος να εφαρμόσει μια τακτική ελκυστικού μπάσκετ, που σίγουρα θα διακινδυνεύσει περισσότερο μια αποτυχία. Το σίγουρο παιχνίδι είναι αυτό που αναμένεται να δείξουν οι διεθνείς στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Συμμετέχουν στην ομάδα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΡΤΣΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτινό διήμερο στο ΟΑΚΑ (2022-12-20 00:00:00.0)
Νικηφόρα πρεμιέρα για ΠΑΟ (2014-12-31 00:00:00.0)
Με ορόσημο... το Βελιγράδι (2007-09-01 00:00:00.0)
Ετοιμη για τελικό! (2007-08-24 00:00:00.0)
Πλώρη για μετάλλιο (2006-08-31 00:00:00.0)
Επιστροφή Χατζή (2003-01-15 00:00:00.0)