Εικαστικά χρώματα του Αυγούστου
Κυριακή 20 Αυγούστου 2006

Εργο του Χρ. Καρά
Μπορεί το καλοκαίρι, ημερολογιακά, να φτάνει στο τέλος του, όμως, η εκθεσιακή δραστηριότητα «εκτός των τειχών» συνεχίζει να προσφέρει πολλές σημαντικές διοργανώνεις.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα εικαστικού καλλιτέχνη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί (έως 28/8) η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό πέτρινο τελωνείο της Ερμούπολης Σύρου. Με γενικό τίτλο «Γκίκας: Μοντερνισμός και παράδοση» ο Δήμος Ερμούπολης με το συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, παρουσιάζει 77 έργα του μεγάλου μας δημιουργού. Πρόκειται για δημιουργίες που χρονολογούνται από το 1931 ως το 1993, ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου, περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, δύο ταπισερί και ένα χαλί, μία μελέτη σκηνικού για τα μπαλέτα Ματέι (1952), καθώς και 35 περίπου σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα από αυτά που φιλοτέχνησε για την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη (1938 - 1958).

Επίσης, εκτίθεται μια σειρά αδημοσίευτων, μέχρι σήμερα, σχεδίων από αντίγραφα έργων του παρελθόντος την οποία συμπεριέλαβε ο Γκίκας στον φάκελο της υποψηφιότητάς του για την έδρα Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 1941. Τα σχέδια αυτά αναδεικνύουν το εύρος των αναζητήσεών του, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο προσδιορισμός της ελληνικής ταυτότητας στη ζωγραφική του Γκίκα προκύπτει από την εμβάθυνση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της τέχνης πολλών λαών. Τέλος, εκτίθενται πολλά ακόμα άγνωστα έργα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που φιλοτέχνησε ο δημιουργός λίγο πριν πεθάνει. Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Κώστας Ιωαννίδης (εικαστικός σύμβουλος του δήμου για τα Ερμουπόλεια), σε συνέχεια των εκθέσεων που έχει οργανώνει τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Εκθέσεις, οι οποίες έφεραν εικαστική άνθηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και τη μεταφορά της εικαστικής δραστηριότητας μακριά από το «κλεινόν άστυ».

Λεπτομέρεια από έργο του Γ. Χαλεπά
Ο Χρ. Καράς αξιοποιώντας το κλίμα του υπερρεαλισμού και της ποπ κουλτούρας, ανατρέχει σε αρχέτυπα που σχηματίζονται με είδωλα και όψεις μιας καθημερινότητας, η οποία διαρκώς αλλάζει. Ο Δ. Μυταράς εκθέτει έργα εμπνευσμένα από το μεταπολεμικό εξπρεσιονισμό και τη χειρονομιακή αφαίρεση. Στα έργα του οι μορφές «σκηνοθετούν» και «σκιαγραφούν» προθέσεις, δράσεις και συσχετισμούς με ένα αινιγματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο εφιάλτες και επιθυμίες ακροβατούν, στοιχειοθετώντας τις παραδοξότητες μιας μυθοπλοκής. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου που τη συνοδεύει, έχει η Αθηνά Σχινά.



Εργο του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα


Δημιουργία του Σ. Καραβούζη

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ