ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Η δικαιοσύνη των ιμπεριαλιστών στο ... ύψος της

Απόφαση του 11ου Εφετείου της Ατλάντα επικυρώνει τις καταδίκες των πέντε Κουβανών αγωνιστών και παρατείνει την κράτησή τους σε αμερικανικές φυλακές

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές
ΑΒΑΝΑ.--

«Απίστευτη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Κούβας την απόφαση που έλαβε το 11ο Εφετείο της Ατλάντα - να κρατήσει φυλακισμένους τους 5 Κουβανούς αγωνιστές και ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής, δεδομένης της πρότερης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου ζητούσε την επανάληψη της δίκης των Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο.

Οι Πέντε είχαν εισδύσει στους κόλπους της μαφίας του Μαϊάμι και με το έργο τους βοήθησαν να πέσουν οι μάσκες ανθρώπων όπως ο διαβόητος αντικομμουνιστής και «πρώην» πράκτορας της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες - τον οποίο η Ουάσιγκτον προστατεύει με κάθε τρόπο ήδη από τις μέρες του Τζορτζ Μπους πατρός.

Εννοείται, ότι ο Τύπος των ΗΠΑ τήρησε σιγήν ισχύος σχετικά με την υπόθεση των 5, οι οποίοι μάχονταν για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Κούβας από μέλη της μαφίας του Μαϊάμι (πρόδηλη η υποκρισία της Ουάσιγκτον, που κόπτεται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά όχι της τρομοκρατίας που χρηματοδοτεί, κατευθύνει και υποστηρίζει η ίδια).

Μάλιστα, η εφημερίδα Granma θύμισε ότι η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση ανώτερου δικαστηρίου πριν από 12 μήνες (9η Αυγούστου 2005), η οποία ακύρωνε τη δίκη των 5 που είχε γίνει πριν 8 χρόνια στο Μαϊάμι και έκρινε άδικες τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί (ισόβια για τους τέσσερις, 28 χρόνια κάθειρξης για τον πέμπτο), κάνοντας λόγο για σωρεία παρατυπιών σε μια έκθεση 120 σελίδων.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι δίκες ήταν νομικά διάτρητες και ξεκάθαρα πολιτικές, η νέα απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε τις καταδίκες των πέντε Κουβανών και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει νέα δίκη.

«Ολα αυτά συμβαίνουν με ασυνήθιστο τρόπο, και σε μια συγκυρία που το Μαϊάμι καλεί να πάψει να υπάρχει το ανεξάρτητο κράτος της Κούβας, καλεί να συνεχιστεί η τρομοκρατία με τη μεγαλύτερη θρασύτητα, καλεί να γίνει ένα λουτρό αίματος, και φωνασκεί στα μέσα ενημέρωσης καλώντας να γίνουν πολιτικές δολοφονίες και να διεξαχθεί μια γενοκτονία», σημειώνει η Γκράνμα. Και προσθέτει ότι η υπόθεση αυτή «ήταν πολιτική εξαρχής» και η εξέλιξή της «δείχνει μίσος και εκδικητικότητα έναντι του Κουβανικού έθνους».

Σύμφωνα με την Prensa Latina, ο διαφαινόμενος στόχος πίσω από την απόφαση αυτή είναι να παραταθεί η κράτηση των 5 στη φυλακή, καθώς οι πέντε θα συμπληρώσουν οκτώ χρόνια άδικης φυλάκισης στις 12 Σεπτέμβρη εφέτος.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κούβας Ρικάρντο Αλαρκόν καταδίκασε χτες την ένοχη σιωπή του αμερικανικού Τύπου. «Κανένα ΜΜΕ των ΗΠΑ δεν έδειξε ενδιαφέρον για την υπόθεση πέραν αυτών του Μαϊάμι, που ξόδεψαν τόνους μελάνης για να αναπαράγουν τους ισχυρισμούς της ίδιας ομάδας που πανηγύριζε για την ασθένεια του Φιντέλ Κάστρο και καλούσε να γίνει εισβολή στην Κούβα», τόνισε ο Αλαρκόν.

Τέλος, δεδομένης της εξέλιξης της υπόθεσης, το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, κίνημα που δρα σε δεκάδες χώρες του κόσμου, αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον αγώνα του.