ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να βρεθεί «μεσοβέζικη» διατύπωση για μια απόφαση

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006

Associated Press

Καλά περάσαμε τα σύνορα, αλλά τώρα προς τα πού πάμε;
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του σχετικά με την εκπόνηση ενός σχεδίου ψηφίσματος για το Λίβανο. Χτες, οι πρέσβεις στον ΟΗΕ των ΗΠΑ, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και Βρετανίας είχαν διαδοχικές διμερείς συναντήσεις μεταξύ τους, με τους δύο πρώτους να συναντιούνται και με τον Κόφι Ανάν, ο οποίος αρκέστηκε να απευθύνει άλλη μια έκκληση για «απόφαση που θα απαιτεί τερματισμό των εχθροπραξιών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να εκπονηθεί ένα κοινό σχέδιο μέχρι το βράδυ» οπότε, σήμερα Παρασκευή να κατατεθεί προς ψήφιση. Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Κινέζος πρέσβης, ο οποίος ανέλαβε μαζί με το Γάλλο ομόλογό του τη διαδικασία γραπτής διατύπωσης μιας νέας πρότασης που επρόκειτο να εξεταστεί, κατ' αρχάς, αργά χτες βράδυ, από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Πιο κοντά στην πραγματικότητα, μάλλον, όμως, φαίνεται να είναι ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, που δήλωνε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουν θιχτεί τα σημεία - αγκάθια, στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες διαφωνίες» και προέβλεπε περαιτέρω καθυστέρηση.

«Ισορροπίες» από τη Γαλλία

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, η Γαλλία πρότεινε ως τροποποίηση στο αρχικό σχέδιο που η ίδια είχε απεργαστεί με τις ΗΠΑ, την προσθήκη της φράσης «ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανικού στρατού σε συνεργασία με την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο - UNIFIL - ταυτόχρονα με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων». Με τον τρόπο αυτό, το Παρίσι υποστηρίζει ότι προωθεί το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός και στηρίζεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι η λιβανο-αραβική πρόταση περιέχει και άλλα σημεία, όπως είναι η ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων συμπεριλαμβανομένων και των αγροκτημάτων Σεμπάα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την ανάπτυξη μιας δύναμης υπό τη μορφή και τη δομή της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ και όχι μιας πολυεθνικής ισχυρής πολυπληθούς κατοχικής δύναμης. Στο τελευταίο αυτό σημείο οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν γεφυρωθεί.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο λιβανικός στρατός από μόνος του δε θα μπορέσει να διασφαλίσει τη μη παρουσία της «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο, μετά την ισραηλινή αποχώρηση, οπότε θα πρέπει να παραμείνουν τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι την ανάπτυξη μιας ισχυρής δύναμης. Η Γαλλία, για να «χαϊδέψει» και τα αυτιά των Αράβων, υποστηρίζει ότι μπορεί ο λιβανικός στρατός με τη UNIFIL να αναλάβουν δράση στο Νότιο Λίβανο και παραπέμπει το ζήτημα της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης σε μια «δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν συμφωνεί ή όχι με την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ή της Βηρυτού.

Οπως γίνεται σαφές, εντονότατες είναι και οι πιέσεις που δέχεται η λιβανική ηγεσία να υπαναχωρήσει από κάποιες από τις θέσεις της προκειμένου να «διευκολυνθεί η διπλωματία». Σήμερα, φθάνει στη Βηρυτό ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που στη συνέχεια θα μεταβεί και σε Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη. Τη Δευτέρα, μεταβαίνει στη λιβανική πρωτεύουσα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε, χτες, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Ιορδανό βασιλιά.

Κραυγή αγωνίας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

«Βαθιά ντροπιαστική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, από ανθρωπιστικής άποψης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ. Κατηγόρησε τη «Χεζμπολάχ» αλλά κυρίως το Ισραήλ ότι «δεν αφήνουν κανένα ασφαλές πέρασμα στις οργανώσεις για τη μεταφορά βοήθειας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι στο νότο να πεθαίνουν από πείνα, δίψα, ασθένειες και ενώ υπάρχουν τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, να στοιβάζονται και να σαπίζουν στα σύνορα με τη Συρία».

Ο Εγκελαντ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ισραηλινές καταστροφές οδικών αρτηριών και γεφυρών, μιλώντας για «απαράδεκτη τακτική» και υποστήριξε ότι ο Λίβανος, από ανθρωπιστικής άποψης, ίσως είναι «σήμερα η χειρότερη περιοχή του κόσμου εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας παροχής βοήθειας». Κατέληξε, δε, σε νέα έκκληση για «πολιτική άμεση λύση» και έψεξε εμμέσως το Συμβούλιο Ασφαλείας για «απίστευτη καθυστέρηση».

Ανάλογες καταγγελίες έκανε και ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά από πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά να διασφαλίσει διόδους βοήθειας, «κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει». Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν ότι τα περισσότερα νοσοκομεία του Νοτίου Λιβάνου δεν έχουν πια τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα τονίζοντας ότι «επίκειται κάτι περισσότερο από τραγωδία με δεδομένη την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ειδοποιούσε, τέλος, ότι έχει, ήδη, καύσιμα και φάρμακα για να τροφοδοτήσει τα νοσοκομεία του νότου για τουλάχιστον μία εβδομάδα, «αλλά θα πρέπει να δοθεί δίοδος προσέγγισης».