ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στα «χέρια» των μεγαλοεπιχειρηματιών!

Επιχείρηση εξαπάτησης του λαού της περιοχής οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί τουριστικής ανάπτυξης

Κυριακή 13 Αυγούστου 2006

Eurokinissi

Γνωστή για τις ομορφιές της είναι η Λίμνη Πλαστήρα. Οι προϋποθέσεις ενασχόλησης με τον τουρισμό, όμως, είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, που έχουν ήδη εγκαταλείψει τα χωριά τους
Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνει τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το «μοντέλο» τουριστικής ανάπτυξης περιοχών της Θεσσαλίας, οι οποίες και προτρέπουν τον κόσμο της υπαίθρου να παρατήσουν ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή και «να στραφούν προς τα κει γιατί η υπόθεση έχει "ψωμί"». Ολοι τους αποκρύπτουν συνειδητά, όμως, ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν αφορά ούτε τους άνεργους, ούτε τους μικρομεσαίους αγρότες που εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, ούτε και τους μικροεπαγγελματίες, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Και, βεβαίως, δε λένε ότι ανάπτυξη του τόπου υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει όταν οι παραγωγικές δραστηριότητες συρρικνώνονται κι όταν, λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσχερειών των λαϊκών στρωμάτων, όλο και λιγότεροι κάνουν τουρισμό.

Τα μεγάλα λόγια, λοιπόν, που ξεστομίζουν κατά καιρούς οι κυβερνώντες εντάσσονται στα πλαίσια της επιχείρησης εξαπάτησης, αλλά και χειραγώγησης των ανθρώπων του μόχθου της θεσσαλικής υπαίθρου, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη και την ερήμωση εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν. Και όσον αφορά στα διάφορα προγράμματα που πλασάρουν για να «χρυσώσουν το χάπι», όπως αυτά του αγροτοτουρισμού, σαν αντίβαρο στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα «κατασπαράζουν» οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εταιρείες αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους. Πολλοί, δε, είναι οι αετονύχηδες του μεγάλου κεφαλαίου που καραδοκούν για ν' αρπάξουν και να εκμεταλλευτούν μεγάλες εκτάσεις του φυσικού πλούτου της περιοχής, όπως, π.χ., τον Ολυμπο.

«Μεροδούλι - μεροφάι...»!

H κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι μικρέμποροι και επαγγελματίες σε τουριστικές περιοχές των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, η οποία χειροτερεύει συνεχώς, δείχνει και το μέγεθος της κοροϊδίας που υφίστανται από τους κυβερνώντες, με τις υποσχέσεις - φούμαρα περί τουριστικής ανάπτυξης.

Στο Νομό Μαγνησίας, μπορεί ο τουρισμός ν' αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος, όμως η τοπική οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά και μόνο στους τουρίστες που επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Πήλιο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς δουλιά έχει μόνο το καλοκαίρι κι όχι για όλους. Τον υπόλοιπο χρόνο η πλειοψηφία των κατοίκων βρίσκονται σε κατάσταση «μεροδούλι - μεροφάι», αφού οι παραγωγικές δραστηριότητες στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία στην περιοχή έχουν συρρικνωθεί δραματικά, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στο Νομό Τρικάλων, τουρισμός υπάρχει, ως ένα βαθμό και κατά έναν τρόπο, στην περιοχή του Κόζιακα και στην Καλαμπάκα. Το Περτούλι, η Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι στον Κόζιακα, τα Μετέωρα στην Καλαμπάκα είναι γνωστά για το φυσικό τους κάλλος. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται και ευημερία των κατοίκων τους, η πλειοψηφία των οποίων ζει στην ανέχεια. Τα χωριά ερημώνουν και γεμίζουν μόνο το καλοκαίρι, οι υποδομές για μια επαρκή τουριστική ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων δεν επαρκούν, ενώ δε δίνονται κίνητρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και για την εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων που μπορούν να δώσουν σε πολλούς δουλιά.

Γνωστή για τις σπάνιες ομορφιές της είναι στο Νομό Καρδίτσας η Λίμνη Πλαστήρα. Οι προϋποθέσεις ενασχόλησης με τον τουρισμό, όμως, είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, που έχουν ήδη εγκαταλείψει τα χωριά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 90% των διαφόρων προγραμμάτων αγροτοτουρισμού δόθηκε σε τέσσερις - πέντε μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού οι μικροεισοδηματίες δεν πληρούσαν τις οικονομικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν. Ταυτόχρονα, δε δίνονται κίνητρα για τη δημιουργία μικρών οικογενειακών καταλυμάτων.

Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «καταλύσει» και στα παράλια του Νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα οι μικροεπαγγελματίες να τα βγάζουν δύσκολα πέρα, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών, περίπου το 15%, μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό και οι υπόλοιποι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και άλλες δουλιές.

Παραδίδουν και τον Ολυμπο!

Οπως είχε αποκαλύψει πριν λίγο καιρό ο «Ρ», για επιχειρηματική, τουριστική εκμετάλλευση στα «νύχια» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ετοιμάζει η κυβέρνηση να παραδώσει και το «βουνό των θεών», τον Ολυμπο. Ο δρόμος άνοιξε μετά την - κατά πλειοψηφία - απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με βάση την οποία επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπαρμού - Βρυσοπούλων, που οδηγεί σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Η «τουριστική αξιοποίηση» θα γίνει με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου στρατιωτικού, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο στρατό και δόθηκε από την Εκκλησία, καθώς και με την εγκατάσταση κι άλλων «τουριστικών υποδομών». Ολες αυτές οι παρεμβάσεις, που προγραμματίζονται να γίνουν εντός του ευρύτερου χώρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000», θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Ολυμπο η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Την αντίθεσή της στην παράδοση του Ολύμπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα έχει εκφράσει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου δε γίνεται για τους κατοίκους της περιοχής - άλλωστε δεν εξυπηρετεί κανέναν οικισμό - αλλά στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ, της Νομαρχιακής Αρχής Λάρισας και του Δήμου Ολύμπου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου και τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα σημάνει την παράδοση του Ολύμπου σε επιχειρηματίες. Υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό περιβάλλον ανήκει στο λαό και όχι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να δράσουν για την αποτροπή των σχεδίων παράδοσης του Ολύμπου στην επιχειρηματική δράση και να καταδικάσουν τους εκλεκτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε νομαρχία και δήμους, που προωθούν τέτοιες καταστροφικές πολιτικές.

Η διέξοδος

Σε όλα τα παραπάνω αποφασιστική συμβολή έχει και η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, Περιφερειακή, Νομαρχιακή, αλλά και οι δήμοι, που στο όνομα τάχα της ανάπτυξης ενισχύουν τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, καταστρώνοντας και συμβάλλοντας στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων. Είναι επομένως σαφές ότι τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος του λαού, στα πλαίσια του καπιταλισμού, που υπηρετούν με ζήλο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να υπάρξει, όμως, ολόπλευρα συνδυασμένη με την παραγωγική ανάπτυξη - γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, κ.ά - στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και θ' αντιμετωπίζει το ζήτημα του τουρισμού ως ανθρώπινη ανάγκη και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Βασική προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος, με περιεχόμενο ό,τι περικλείει το αίτημα «τουρισμός-ανάπαυση αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι εμπόρευμα ακριβό». Μόνο που και αυτό χρειάζεται πολιτική πάλη για την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, που σημαίνει αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ως προϋπόθεση για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, να αλλάξουν τον πολιτικό συσχετισμό, καταψηφίζοντας στις ερχόμενες εκλογές τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι αναδεικνύονται σε μηχανισμούς εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που θα είναι «συνοδοιπόροι» στον αγώνα και στις διεκδικήσεις τους.


Ελένη ΤΖΗΚΑ