ΚΟΥΒΑ
Επιμένουν ανατρεπτικά οι ΗΠΑ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2006

Associated Press

ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολα κυλούν ομαλά στην Κούβα όσο και εάν ευελπιστούν περί του αντιθέτου οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, επιμένουν να δημιουργούν κλίμα στο πλαίσιο του πολέμου της προπαγάνδας ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Σειρά σε αυτό τον πόλεμο είχε ο Τόμας Σάνον, υφυπουργός Εξωτερικών, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι «ο Φιντέλ Κάστρο είναι πολύ σοβαρά» και ότι «η μεταβίβαση της εξουσίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει καθώς δεν υπάρχει πολιτική φυσιογνωμία αναλόγου μεγέθους που να συγκρίνεται με τον Φιντέλ Κάστρο». Συμπληρώνοντας ότι κλειδί για να γίνει η Κούβα ένας «σεβαστός συνέταιρος» της διεθνούς κοινότητας είναι η δημοκρατία... made in USA φυσικά.

Πάντως, ο Τόμας Σάνον κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε και ορισμένες πτυχές της αμερικανικής πολιτικής που θα ακολουθείται εφεξής, όπως την ενίσχυση κατά 80 εκατομμύρια δολάρια των κονδυλίων των ήδη 49 εκατομμυρίων που δίνονται ετησίως - εάν τελικά εγκριθεί από το Κογκρέσο - για την «προώθηση της δημοκρατικής μετάβασης», όπως αναφέρει το ΑΡ. Σύμφωνα με τον Τόμας Σάνον, θα διοχετευτούν προς «ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης ως αντίβαρο στον μονοπωλιακό έλεγχο της κυβέρνησης». Επίσης, θα διοχετευτούν προς την παροχή «απρόσκοπτης πρόσβασης των Κουβανών στο Διαδίκτυο», καθώς και «παροχή υποστήριξης για διάνοιξη πολιτικού χώρου, όπου οι Κουβανοί θα μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους»...

Associated Press

Οι Κουβανοί με κάθε τρόπο διαδηλώνουν την πίστη τους στην Επανάσταση
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στην υγεία του Φιντέλ Κάστρο, καθώς δήλωσε ότι έλαβε, μέσω ενός «αγγελιοφόρου» ένα μήνυμα από τον Φιντέλ Κάστρο, που τον γέμισε αισιοδοξία για την αποκατάσταση της υγείας του Κουβανού ηγέτη. «Χτες (σ.σ. Τετάρτη) έλαβα ένα μήνυμα του Φιντέλ, ένας απεσταλμένος ήρθε να μου φέρει ένα μήνυμα που με γέμισε αισιοδοξία. Μεταξύ άλλων, ο Φιντέλ μου γράφει: Ο Θεός να βοηθήσει τον Τσάβες και τους φίλους του», είπε ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση των κομμάτων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία όπου θα γινόταν η επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη. «Πρέπει να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου», τον συμβουλεύει επίσης ο Κάστρο και ο Τσάβες πρόσθεσε ότι απάντησε στον Κουβανό ηγέτη, μέσω του ίδιου απεσταλμένου, και τον «διέταξε» να αναρρώσει.

Θεριεύει η αλληλεγγύη

Παράλληλα, το κίνημα αλληλεγγύης δυναμώνει. Ειδικά, όσον αφορά στην ανταπόκριση στην επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών από 50 χώρες μεταξύ αυτών των κάτοχων βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ.

Την επιστολή μέσα σε διάστημα 4 ημερών έχουν υπογράψει περισσότεροι από 7.000 μεταξύ αυτών: Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντής και αρχισυντάκτης της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ», οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν, οι λογοτέχνες Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ο ισπανός θεατράνθρωπος Αλφόνσο Σάστρε, ο Μανού Τσάο, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Μαρία Ρόχο, η Λετίσια Σπίλερ, ο θρύλος της αρχιτεκτονικής Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο Χιλιανός σκηνοθέτης Μιγκέλ Λιττίν, από τον οποίο ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εμπνεύστηκε και δημιούργησε το βιβλίο «οι περιπέτειες του Μιγκέλ Λιττίν», ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα πρωταγωνιστές της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» για τον Τσε Γκεβάρα, η κάτοχος του «Πούλιτζερ» Αλίσια Γουόκερ, ο Τομ Μορέλο μέλος του ροκ γκρουπ «Audioslave» - που σημειωτέον έσπασε το εμπάργκο και ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Αβάνα - ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία «Τράφικ» Αμερικανός ηθοποιός Μπενίσιο ντε Τόρο, οι Αμερικανοί πολιτικοί ακτιβιστές και διανοούμενοι, Μάικλ Παρέντι και Αμίρι Μπαράκα κ.ά.

Αλληλεγγύη και από την Ελλάδα

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των 400 διανοουμένων καλλιτεχνών, η ανταπόκριση και των Ελλήνων ήταν άμεση και αποφασιστική. Ηδη την επιστολή, έχουν υπογράψει οι καθηγητές: Ηλίας Νικολόπουλος συνταγματολόγος, Κατράγκολος Γιώργος επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ο Κώστας Αλυσσανδράκης καθηγητής Πανεπιστημίου. Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γιώργος Μαυρίκος Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Νίκος Σερετάκης και Ευδοκία Μακαντάνη και δεκάδες άλλοι.