ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006

«Επισήμως» ο χαμένος των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου με 200.000 ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΡΑΝ, Φελίπε Καλντερόν, ο πρώην Δήμαρχος της πρωτεύουσας και υποψήφιος της πολιτικής πλατφόρμας «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επιμένει να μην αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως και εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις από την 30η Ιουλίου, απαιτώντας πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων, αρνούμενοι να αποδεχτούν την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου που διέταξε μερική επανακαταμέτρηση των 9 εκατομμυρίων ψήφων εκ του συνόλου των 41. Το αίτημα μάλλον δίκαιο, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εκλογή του ΑΜΛΟ εκλάπη όπως στις ΗΠΑ το 2000! Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι Καλντερόν και ΑΜΛΟ κέρδισαν ο καθείς από 18 επαρχίες, το παράδοξο είναι ότι ο ΑΜΛΟ κέρδισε αυτές όπου κατοικεί το 60% του συνολικού πληθυσμού. Επίσης οι επαρχίες αυτές είναι οι πλέον φτωχές και εξαθλιωμένες...

Και μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος, Βινσέντε Φοξ, να εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή η «περιπέτεια» θα ισχυροποιήσει τη «δημοκρατία» στο Μεξικό που βρίσκεται σε ένα πολύ και ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Η Οαξάκα είναι εξεγερμένη από τον περασμένο Μάιο έχοντας συστήσει Λαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβητώντας όχι μόνο την κεντρική εξουσία αλλά και τον κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Εξάλλου η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Οαξάκα, στο Λάσαρο Κάρδενας, στο Μιτσοακάν και φυσικά στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο. «Μέρες ΄94» όπως είχε δηλώσει αρκετούς μήνες πριν ο υποδιοικητής Μάρκος που από κοινού με τα κόμματα της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς χαράσσουν άλλο «δρόμο». Αυτόν της λαϊκής πάλης. Ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος.


Χρ. Μ.