ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για εμπλοκή

Εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει μέρος στη δύναμη κατοχής του Λιβάνου, την οποία προετοιμάζει ο ΟΗΕ

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006

Associated Press

Λιβανέζοι διασχίζουν κεντρικό δρόμο της Βηρυτού, γεμάτο χαλάσματα
Αποφασισμένη να προσφέρει στρατιωτικές δυνάμεις που θα ενσωματωθούν στην «ειρηνευτική» δύναμη, η οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στο Νότιο Λίβανο σε αντικατάσταση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανακοίνωση επιχειρεί να προβάλει το ρόλο της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που προκάλεσε η ισραηλινή επιδρομή, όπως τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων, και κυρίως να σημειώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει με δυνάμεις στην αποστολή που ετοιμάζει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Αθήνα «από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Λίβανο, κινητοποιήθηκε άμεσα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών καθώς και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του Λιβάνου. Στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων που διεξάγονται τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα εξετάζει τις δυνατότητες συμβολής της στην υποστήριξη και ενίσχυση της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο».

Παρά την έκφραση της σαφούς πρόθεσης της κυβέρνησης να προσφέρει δυνάμεις για τη στρατιωτική κατοχή και έλεγχο του Νοτίου Λιβάνου, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό προσπάθησε να «θολώσει τα νερά», υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη «πρόωρη» η συζήτηση για συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο ρόλος της δύναμης. «Ακόμα δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόταση», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, επανέλαβε ότι χρειάζεται συντονισμός της ΕΕ για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να μη στέλνουν όλοι τα ίδια υλικά και να μπορεί να υπάρξει καλύτερη παροχή της, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η ασφάλεια των αποστολών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο, η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει εξετάσει επιμελώς τις δυνατότητες προσφοράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενδεχομένως στόχος αυτών των χρονοτριβών είναι η ελληνική συμμετοχή να περιοριστεί τελικά σε επιμελητειακή και υγειονομική υποστήριξη.

Πάντως, άλλες πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν πως το βάρος της ελληνικής συμμετοχής θα πέσει στο ναυτικό, το οποίο θα προσφέρει πλοία για τις μεταφορές που θα έχει ανάγκη η ειρηνευτική δύναμη, αλλά και για νηοψίες στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.