ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΛΑΡΚΟ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να βγει παράνομη η απεργία

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006

Από την προηγούμενη καθολική απεργία των εργαζομένων στις 19 Ιούλη
Στην προγραμματισμένη απεργιακή τους κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η εργοδοσία έσυρε χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη η προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία τους. Η ενέργεια αυτή αποτελεί κορύφωση προηγούμενων προσπαθειών της εργοδοσίας να εμποδίσει την πάλη των εργαζομένων, που απαιτούν την κατάργηση των εργολαβιών και την απορρόφησή τους στο μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης. Αργά χτες το βράδυ, το δικαστήριο έκρινε τελικά νόμιμη την απεργία και έτσι οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί δίνουν μαζικό απεργιακό «παρών».

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας - το οποίο έχει κηρύξει την απεργία - κατήγγειλε ότι η ενέργεια των εργολάβων να εμποδίσουν την απεργία, έχοντας τη στήριξη της διεύθυνσης του εργοστασίου, δεν είναι μοναδική. Οι ίδιοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 19 Ιούλη. Τότε η διεύθυνση του εργοστασίου προσπάθησε και πάλι να την εμποδίσει, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας, απειλώντας ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν η καθολική συμμετοχή τους στην απεργία.

Οι εργολαβίες άρχισαν να εμφανίζονται στη ΛΑΡΚΟ πριν από περίπου 10 χρόνια. Τότε το μόνιμο προσωπικό αριθμούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα υπάρχουν 450 μόνιμοι εργαζόμενοι και 350 εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Πολλοί από αυτούς, αν και δηλώνεται ότι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας, ουσιαστικά απασχολούνται στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν την ίδια δουλιά με το μόνιμο προσωπικό με πολύ λιγότερα λεφτά (μέχρι και 600 ευρώ μείον) και φυσικά λιγότερα δικαιώματα.

Αντίσταση και στην ιδιωτικοποίηση

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δηλώνουν την αντίθεσή τους στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, του οποίου πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι. Με οδηγίες της κυβέρνησης της ΝΔ, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, για να καλύψει ταμειακά της ελλείμματα, αλλά και για να προετοιμάσει την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου σ' αυτήν τη στρατηγικής σημασίας για το Δημόσιο επιχείρηση. Το ξεπούλημα της επιχείρησης στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές αντιρρήσεις που προβάλλει. Αλλωστε, η πολιτική που εφάρμοσαν για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη ΛΑΡΚΟ - διάλυση τμημάτων, ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους και άλλα - υπηρετούσε τον ίδιο ακριβώς στόχο, την ιδιωτικοποίησή της.

Οι ταξικές δυνάμεις στην επιχείρηση απαιτούν να σταματήσει κάθε διαδικασία μετοχοποίησης και κάθε σχεδιασμός που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της επιχείρησης. Καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ΛΑΡΚΟ που ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο (μία μετοχή στο Δημόσιο), ανάπτυξη της εταιρείας, καθετοποίηση της παραγωγής. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και οι εργαζόμενοι σ' αυτές να απορροφηθούν από την επιχείρηση, στη βάση των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.