ΚΟΥΒΑ
«Η χώρα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά πολύ καλά»
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006

Avaton

Φιντέλ, Ραούλ και Ούγκο, όλοι χαμογελαστοί
ΑΒΑΝΑ.--

Τελικά ο Φιντέλ δεν... πέθανε, όπως θα ήθελαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και το διέρρεαν προς τα διεθνή ΜΜΕ. Και ο Ραούλ Κάστρο, που αναρωτιούνταν όλοι πού βρίσκεται... θεάθηκε και αυτός από κοινού μαζί με τον Φιντέλ και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πήγε στην Κούβα την Κυριακή για να γιορτάσει μαζί με τον Φιντέλ τα 80ά γενέθλιά του.

Μάλιστα η επίσκεψη του Τσάβες στο νοσοκομείο της Αβάνας όπου νοσηλεύεται ο Φιντέλ, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε την «καλύτερη επίσκεψη που έκανε ποτέ», μεταδόθηκε ζωντανά και στην κουβανική τηλεόραση και έκανε το γύρο του κόσμου.

Η εφημερίδα «Γκράνμα» δημοσίευσε και οκτασέλιδο φωτορεπορτάζ υπό το γενικό τίτλο «ένα αξέχαστο απόγευμα μεταξύ αδελφών». Μάλιστα μία από τις φωτογραφίες δείχνει τον Κάστρο ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου, φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο - το χαρακτηριστικό πουκάμισο της αλληλεγγύης Κούβας και Βενεζουέλας - να δέχεται ένα δώρο από το φίλο του Ούγκο Τσάβες, που δεν ήταν άλλο από ένα στιλέτο του Σιμόν Μπολιβάρ.

«Επρόκειτο για ένα αξέχαστο απόγευμα που μοιράστηκαν φίλοι καρδιακοί, που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες. Απόγευμα που έδωσε πολλές ελπίδες και κουράγιο στον κομαντάντε, νικητή χιλίων μαχών, ο οποίος τώρα ετοιμάζεται για μια νέα νίκη ζωής», αναφέρει η «Γκράνμα», όργανο του ΚΚ Κούβας.

Associated Press

Ο Ούγκο Τσάβες ενώ δίνει στον Φιντέλ ένα στιλέτο του Σιμόν Μπολιβάρ, δώρο για τα γενέθλιά του
Δεν ήταν όμως ο μόνος ο Ούγκο Τσάβες που γιόρτασε με χαρακτηριστικό τρόπο τα γενέθλια του Φιντέλ. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τραγούδησε για τον Κάστρο το «χρόνια πολλά» και του απέστειλε δώρο ένα κέικ φτιαγμένο με φύλλα κόκας, ενώ μέσω της συνέντευξής του στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pαgina 12 daily», ευχήθηκε στον Φιντέλ «χαρούμενα 80ά, 90ά, 100ά γενέθλια, στην ηγεσία της χώρας σου και δίνοντας σε όλο τον πλανήτη την ιδεολογική και πολιτική γραμμή από την Κούβα».

Προσωπικό μήνυμα και από το Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε: «Στη Ρωσία, σας θεωρούμε ως ένα από τους πλέον λαμπρούς πολιτικούς άντρες και με το μεγαλύτερο κύρος αυτή τη χρονική περίοδο».

Αλλά και ο παγκόσμιος Τύπος κάλυψε ευρύτατα το θέμα, με πιο χαρακτηριστική τη δεξιά ισπανική «Ελ Μούντο», που δημοσίευσε ολοσέλιδο το μήνυμα του Φιντέλ με την υπογραφή του.

«Το να πούμε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, δε θα είναι ψέμα. Το να πούμε ότι η περίοδος ανάρρωσης θα είναι μικρή και πως δεν υπάρχει τώρα κανένας κίνδυνος, θα ήταν απολύτως λάθος», αναφέρει ο Φιντέλ στο μήνυμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας της νεολαίας «Juventud Rebelde». Μάλιστα η εφημερίδα την Κυριακή δημοσίευσε τέσσερις φωτογραφίες του Φιντέλ, που τον δείχνουν να κάθεται, φορώντας μία φόρμα και να μιλάει στο τηλέφωνο.

«Σας ζητώ να είστε όλοι αισιόδοξοι και συγχρόνως να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε νέα. Στο λαό της Κούβας, εκφράζω την ατελείωτη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και την αγάπη σας. Η χώρα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά πολύ καλά», προσθέτει στο μήνυμά του ο Φιντέλ.

Παράλληλα, Κουβανοί άρχισαν να γιορτάζουν - μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο - τα 80ά γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο, συρρέοντας στην πλατεία Χοσέ Μαρτί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με τίτλο «Τραγούδια για την Πατρίδα», ενώ την Κυριακή, 100.000 αγρότες αποφάσισαν να κάνουν μια επιπλέον βάρδια για να μαζέψουν τη σοδειά ζάχαρης προς τιμήν του Κάστρο, ανέφεραν ΜΜΕ της χώρας.

Ατέλειωτη αλληλεγγύη

Συνεχίζεται ο κατακλυσμός που έχει φέρει η επιστολή των διανοουμένων που στέκονται στο πλευρό της Κούβας και καταδικάζουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ και ο ανεξάρτητος Βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλαγουέϊ είναι μερικοί από τους περισσότερους από 11.000, πλέον, που συνυπογράφουν την επιστολή, των αρχικά 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ, αλλά και οι Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντής και αρχισυντάκτης της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ». Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν. Οι λογοτέχνες Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, αλλά και ο Ισπανός θεατράνθρωπος Αλφόνσο Σάστρε. Ο Μανού Τσάο, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Μαρία Ρόχο, η Λετίσια Σπίλερ, ο θρύλος της αρχιτεκτονικής Οσκαρ Νιεμέγιερ, κ.ά.

Τέλος, η κυβέρνηση της Κούβας παρουσίασε χτες το τελικό σχέδιο διακήρυξης του Συντονιστικού Συμβουλίου του Κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών, το οποίο αναμένεται να αναλυθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη διάρκεια της συνόδου το Σεπτέμβρη στην Αβάνα.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας δήλωσε στην ειδησεογραφική υπηρεσία «Prensa Latina» ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπελάρδο Μορένο, παρέδωσε το κείμενο σε αντιπροσώπους των χωρών - μελών του ΝΑΜ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οπως συνηθίζεται, το προταθέν κείμενο θα εξεταστεί από το Συντονιστικό, το οποίο συντονίζει τις δραστηριότητες των κρατών - μελών του κινήματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ντοκουμέντο εξετάζει διεθνή θέματα και αναλύει την παγκόσμια κατάσταση - και ειδικότερα το γεγονός ότι όσα κράτη δεν υιοθετούν μια στάση φιλική (αν όχι υποτελή) προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτάστηκαν τα 90χρονα του Φιντέλ (2016-08-17 00:00:00.0)
Η Κούβα μέσα από την κάμερα (2008-12-21 00:00:00.0)
Ανάγκη η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας (2007-10-16 00:00:00.0)
Υπογραφή σειράς συμφωνιών (2007-01-26 00:00:00.0)
Ο λαός υπερασπίζεται και στηρίζει την Επανάστασή του (2006-12-05 00:00:00.0)
Ξεχωριστό δώρο του Μίκη στον Φιντέλ (2006-12-02 00:00:00.0)