Τα προστατευτικά...
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΕΝΤΑΞΕΙ. Αφού έβγαλε ανακοίνωση ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενόψει του επικείμενου καύσωνα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ηταν «κίνηση» ματ.

Μετά από αυτό, κανείς εργοδότης δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει σχέδιο υγιεινής και ασφάλειας για την επιχείρησή του, ουδείς θα δουλέψει υπερωρίες και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας.

Αλλωστε, οι ...δεκάδες χιλιάδες επιθεωρητές εργασίας που διαθέτει η ευνομούμενη πολιτεία μας θα ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε επιχείρηση - ιδίως τις μεγάλες - και ο κάθε παραβάτης θα πληρώσει άμεσα και ακριβά.

Κι όποιος πει ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα, είναι προφανές ότι δεν κατανοεί πως το υπουργείο Εργασίας είναι «στο πλευρό» των ανθρώπων της δουλιάς, ενώ υπονομεύει την πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας στην οποία βαδίζει η χώρα.

Τώρα το ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι ίσως ο πιο υποτιμημένος χώρος του δημόσιου τομέα, ενώ ο πολιτικός προσανατολισμός τους κάθε άλλο παρά στην προστασία της ζωής των εργαζομένων κινείται, είναι μια μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, πάντως, που ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δε βγήκε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Θα μπορούσε να ζητήσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους τώρα με τον καύσωνα να ...μαζέψουν ζέστη. Για να μην έρχονται το χειμώνα και του θέτουν παράλογα αιτήματα όπως το επίδομα θέρμανσης.

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση και οι προσκείμενοι σε αυτήν δήμαρχοι περηφανεύονται για την ύπαρξη δημοσίων χώρων που διαθέτουν κλιματισμό οπότε εκεί μπορούν να μαζεύονται οι υπερήλικες και να μην κινδυνεύουν από τους 42 υπό σκιά που προβλέπεται να δείξουν τα θερμόμετρα.

Μια θαυμάσια ευκαιρία να ασκήσουν τα προεκλογικά τους καθήκοντα και να πουλήσουν ...αέρα κοπανιστό, στην κυριολεξία. Εστω και ελαφρώς παγωμένο.



Γρηγοριάδης Κώστας