ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Να σταματήσουμε την εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006

Σε βήμακαταδίκης του ιμπεριαλισμού και έκφρασης αλληλεγγύης στο λιβανέζικο και παλαιστινιακό λαό εξελίχτηκαν οι εκδηλώσεις για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς»
Με τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της Νίκαιας και της ευρύτερης περιοχής και με κεντρικό σύνθημα «Αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου», πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 62η επέτειο από το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, στην πλατεία Οσίας Ξένης. «Τιμή στους νεκρούς μας και σε όλους τους τόπους μαρτυρίου και ποτέ φασισμός ποτέ πόλεμος σημαίνει να απαιτήσουμε τώρα να σταματήσει η εγκληματική επιδρομή του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ - ΕΕ, που τους στηρίζουν και υποθάλπουν σε Λίβανο και Παλαιστίνη» τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας. Υπογράμμισε πως «πρέπει να απαιτήσουμε, τώρα, κανένας φαντάρος να μη βρεθεί έξω από τα σύνορά μας σε οποιαδήποτε αποστολή, στο Λίβανο και αλλού. Να επιστρέψουν όσες αποστολές βρίσκονται έξω από τη χώρα και να πάψει η βάση της Σούδας να αποτελεί προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων». Καμιά θυσία και κανένας αγώνας, υπογράμμισε καταλήγοντας, δεν πηγαίνει χαμένος και τόσο πιο πολύ θα καρπίζει αυτή η θυσία όσο στους σύγχρονους καιρούς οι νεότεροι παίρνουν στις πλάτες τους τα μηνύματα αυτού του αγώνα.

Από την πλευρά του ο Μάριος Βαμβακάς, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - Παράρτημα Κοκκινιάς, τόνισε πως «ο καλύτερος φόρος τιμής για τους ήρωες του Μπλόκου, σήμερα, που οι λαοί του κόσμου δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, είναι να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού και της νεολαίας, η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, να δυναμώσει η πάλη για λαϊκή εξουσία».

Το μήνυμα της θυσίας των εκτελεσμένων από τους ναζί κατακτητές και τη σημερινή σφαγή που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης και του Λιβάνου πρόβαλε ο Αρτέμης Κρομυδάκης, από το σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», ενώ ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, επισήμανε την ανάγκη να διεκδικηθούν πιο δυναμικά οι γερμανικές αποζημιώσεις και να ενταχθεί το μάθημα της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία.

Στη συνέχεια με μια μαζική και δυναμική σε παλμό και αγωνιστικότητα πορεία όλοι οι συγκεντρωμένοι κρατώντας κόκκινες σημαίες και ακολουθώντας το πανό του Δήμου Νίκαιας με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου», πορεύτηκαν προς το κοινοτάφειο των εκτελεσμένων στο Γ' Νεκροταφείο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, σωματείων, μαζικών φορέων και πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στα στεφάνια διακρίναμε της ΚΕ του ΚΚΕ, της πρεσβείας της Κούβας (που κατέθεσε η σύζυγος του Κουβανού πρέσβη στην Ελλάδα), του ΑΚΕΛ, της ΚΝΕ, του αδελφοποιημένου Δήμου Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου κ.ά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με την έναρξη του 14ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας.