ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΟΠ στους φονιάδες των λαών
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006

Πώς να μείνεις σιωπηλός θεατής μπροστά στο αίμα που χύνεται εδώ και βδομάδες στα εδάφη του Λιβάνου; Πώς να γίνεις συνένοχος στο πολυεθνικό πλιάτσικο που ετοιμάζεται με την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων»; Οταν η ελπίδα για ειρήνη δεν μπορεί να επισκιάσει τα αναμενόμενα, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να γίνει συνένοχη στο έγκλημα και συμμέτοχος στα αιματοβαμμένα κέρδη των ιμπεριαλιστών με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων; Οταν το ΠΑΣΟΚ «κρύβει» την προθυμία του πίσω από δήθεν «αποσαφηνίσεις όρων και ρόλων της αποστολής» και η ΣΥΝενοχή καμουφλάρεται από προσχήματα τύπου «έτσι θα μπορούσε να εκτονωθεί η κρίση»;...

Είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κατέβασαν χτες το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές στο ραντεβού που είχε δώσει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μαζί με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συμμετοχή και τη στήριξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Είναι η ανάγκη που έσπρωξε νέους, εργάτες, ηλικιωμένους να διαχωρίσουν τη θέση τους από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στους φονιάδες και τους νεκρούς. Να απαιτήσουν «καμιά ελληνική συμμετοχή».

Τα συνθήματα πέφτουν βροχή και ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην εκφρασμένη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης - με την οποία συμφωνεί πλήρως και το ΠΑΣΟΚ - να συμμετάσχει η χώρα μας στη δύναμη κατοχής που θα αναπτυχθεί στο Νότιο Λίβανο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλιά έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει για τη συμμετοχή τους στις βρώμικες αποστολές της "νέας τάξης"».


«Χρόνια τώρα, ο ΟΗΕ δεν παίρνει καμία απόφαση καταδίκης των επεμβάσεων σε Παλαιστίνη και Λίβανο από το Ισραήλ, γιατί έχει την υποστήριξη από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Σήμερα γίνεται πιο φανερό ότι τα λεγόμενα μέτρα κατά της τρομοκρατίας έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους λαούς, να τσακίσουν κάθε λαϊκή αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ενάντια στους πραγματικούς τρομοκράτες», σημείωσε ο Θωμάς Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και κάλεσε τα συνδικάτα να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, «να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους ότι η κατάσταση θα οξυνθεί με επόμενους στόχους τη Συρία, το Ιράν και την Κούβα. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε την αισιοδοξία, την πίστη και την αλληλεγγύη μας στην κουβανέζικη επανάσταση».

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», είναι το σύνθημα με το οποίο υποδέχονται οι διαδηλωτές τον Μοχάμεντ Ιγκνέμπι, εκπρόσωπο της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, αλλά και όλων των παλαιστινιακών φορέων, ο οποίος επισημαίνει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ βομβαρδίζονται πόλεις και χωριά στα βόρεια και του Ισραήλ. Για πρώτη φορά αισθάνονται τι θα πει πόλεμος». Ενώ αναφερόμενος στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» θέτει το ερώτημα: «Πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ειρήνη τη στιγμή που "αδυνατούν" να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους; Μέχρι τώρα το μόνο που κατάφεραν είναι να νομιμοποιήσουν τις σφαγές των Σέρβων, των Παλαιστινίων, των Ιρακινών, των Αφγανών και των Λιβανέζων. Οσο συνεχίζεται η κατοχή, θα συνεχίζουμε την αντίσταση και τον αγώνα. Μέχρι τη νίκη και την ελευθερία».

Η πορεία

Οι διαδηλωτές παίρνουν το δρόμο με πρώτη στάση «την πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών, την πρεσβεία των Αμερικανών».

Δύο γιγάντιες σημαίες, μία παλαιστινιακή και μία λιβανέζικη, προπορεύονται συμβολίζοντας την ολόπλευρη αλληλεγγύη προς τους λαούς που γνωρίζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Το πανό της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» τονίζει: «Εξω οι Ισραηλινοί φονιάδες από Παλαιστίνη - Λίβανο», ενώ η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Τα μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές στέλνουν το δικό τους μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, «Οχι ιμπεριαλισμός», ενώ τα σωματεία απ' το εμπόριο και τον επισιτισμό σημειώνουν: «Στοπ στους φονιάδες των λαών ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ». Τα πανό της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ και τοπικών επιτροπών ειρήνης αναδεικνύουν την ιστορική εμπειρία: «Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Παλαιστίνη, Λίβανος, ίδιοι είναι οι δολοφόνοι».

Λίγο μετά τις 8 η πορεία φτάνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι φωνές ακούγονται πιο οργισμένες: «Οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί σφάζουν τους λαούς στη Μέση Ανατολή», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Οι δάδες που κρατούν νέα παιδιά στην κορυφή της πορείας έχουν ανάψει. Οι διαδηλωτές προχωρούν κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης, σημαίες κατακόκκινες, σημαίες του ΠΑΜΕ. Το πλήθος ανεβαίνει την Κηφισίας. Παρά τη ζέστη, τα συνθήματα δε σταματούν. Φτάνοντας στην ισραηλινή πρεσβεία η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δεν προκαλεί έκπληξη.

Η δέσμευση για την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα της αλληλεγγύης σε κάθε λαό που αγωνίζεται για να ορίσει τη ζωή του αντηχεί απ' τα μεγάφωνα σαν ένας όρκος απέναντι σε κάθε παιδί του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που στα μάτια του καθρεφτίζεται η αγριότητα του ιμπεριαλισμού.