ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΣ
Στο Αυτόφωρο επειδή διεκδίκησε το δημόσιο χαρακτήρα παραλίας!

Ο Δημήτρης Μαντζουράτος, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», συνελήφθη - μετά από μήνυση ιδιώτη - επειδή διεκδίκησε μαζί με κατοίκους το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας του Αθέρα

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

Ο Δ. Μαντζουράτος
Συνελήφθη, στις 17 Αυγούστου, ο υποψήφιος νομάρχης Κεφαλονιάς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), Δημήτρης Μαντζουράτος, επειδή, μαζί με στελέχη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Παλλικής, διεκδίκησαν το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας του Αθέρα στην Κεφαλονιά!

Η προκλητική σύλληψη έγινε μετά από μήνυση ιδιώτη, ο οποίος εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της περιοχής, παρόλο που οι αιγιαλοί και οι παραλίες της χώρας είναι δημόσιοι χώροι. Την ευθύνη για τέτοια φαινόμενα έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν έχουν ακόμα απαλλοτριώσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, στην ουσία, αναγνωρίζουν ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο Δήμο Παλλικής, όπου η δημοτική αρχή τοποθέτησε πασσάλους σε δημόσια περιοχή. Πρόσχημα η ...ασφάλεια των πολιτών από το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.

Ο Δημ. Μαντζουράτος μίλησε στο «Ρ» για το περιστατικό, όπου κάτοικοι μαζί με τη ΝΑΣ Κεφαλονιάς και τη ΔΑΣ Παλλικής διεκδίκησαν, στις 16 Αυγούστου, το αυτονόητο. Αφαίρεσαν τους πασσάλους που είχε τοποθετήσει ο δήμος, αλλά και την πινακίδα που χαρακτήριζε την περιοχή ιδιωτική, την οποία είχαν τοποθετήσει οι υποτιθέμενοι «ιδιοκτήτες». Την επόμενη μέρα, ο ιδιώτης Θεόδωρος Σπυράτος προέβη σε μήνυση για αυτοδικία κατά του υποψήφιου νομάρχη! Ο υποψήφιος νομάρχης σημείωσε ότι «εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει πράξη από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η απαλλοτρίωση του αιγιαλού και της παραλίας, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες να χρησιμοποιούν αυτό το πρόσχημα ώστε να τους διεκδικούν».

Μετά τη μήνυση ακολούθησε η διαδικασία του αυτόφωρου όπου, όπως αναφέρει ο Δ. Μαντζουράτος, «η εισαγγελέας κ. Αργύρη έπραξε το αυτονόητο και όχι μόνο δεν προχώρησε σε κατηγορίες, αλλά έκανε σαφές στον ιδιοκτήτη πως ο χώρος αυτός είναι δημόσιος και μόνο αυτό μπορεί να καθορίσει τη χρήση». Ο Δ. Μαντζουράτος σημείωσε, επιπλέον, ότι «η ΤΑ στηρίζει τους ιδιώτες στις διεκδικήσεις τους σε σημείο να βάζει πασσάλους στον αιγιαλό, όπως κάνει ο δήμαρχος Παλλικής, κύριος Βασίλης Ροχωτάς (ΝΔ), όπως έκαναν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν έλυσαν το πρόβλημα. Τα φαινόμενα αυτά πληθαίνουν στο νομό Κεφαλονιάς, γι' αυτό έχουν ενεργοποιηθεί οι αγωνιστικές δυνάμεις του νησιού».

Διεκδικούμε τη δημόσια περιουσία

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση της ΝΑΣ Κεφαλονιάς και της ΔΑΣ Παλλικής, ο δήμος «υποθηκεύει προκλητικά το δικαίωμα της ελεύθερης, απρόσκοπτης και φυσικά χωρίς κανένα αντίτιμο χρήσης της παραλίας από το λαό. Ενα ακόμα φυσικό αγαθό εμπορευματοποιείται από το Δήμο μας, την ίδια ώρα που στη Βουλή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, από κοινού, συναινετικά, αλλάζουν το καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας, δίνοντας ακόμα και την ίδια τη θάλασσα στους ιδιώτες, καθιστώντας ακόμη και το μπάνιο μας κερδοφόρα επιχείρηση».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζουν ότι η μόνη φιλολαϊκή θέση είναι: «Κανένα δικαίωμα στην κατοχή και χρήση του αιγιαλού και παραλίας από ιδιώτες. Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν στο λαό. Να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση στην απαλλοτρίωση όλων των αιγιαλών και παραλιών για να σταματήσουν οι κάθε λογής ιδιώτες να διεκδικούν τη δημόσια περιουσία». Τέλος, καλούν το λαό του Αθέρα και της Παλικής στην Κεφαλονιά να κάνουν δική τους υπόθεση, την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου.