ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Σταυροφόροι» εναντίον των διαδηλώσεων...

Γ. Μαυρίκος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θα μπορούσαν παρά να συναντηθούν και στην επίδειξη αυταρχισμού

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

«Σταυροφόροι» εναντίον του δικαιώματος της διαδήλωσης, μετατρέπονται όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, μαζί με τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας της ΝΔ, Νικ. Κακλαμάνη, και του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Χτες, λοιπόν, σ' αυτή τη λίστα προστέθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με πρώτο, τον υπουργό Δ. Σιούφα. Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δείξουν την αντίθεσή τους σε όσα προωθούνται, εκεί ακριβώς που γίνεται αντιληπτή, δηλαδή στο δρόμο, σημείωσε με δήλωσή του ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος, με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ).

Συγκεκριμένα, χτες, ο Κ. Σκανδαλίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλο, παραδέχτηκε, για μια ακόμη φορά ότι «από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το πρόβλημα (σ.σ.: των πορειών)» από τότε, δηλαδή, που ήταν υπουργός Εσωτερικών με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησε, μάλιστα, να «βρεθεί λύση», για τις «μικρές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «30 άτομα δεν μπορούν να κλείνουν την πόλη». Δηλαδή, επί της ουσίας, συμφώνησε απόλυτα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ ο οποίος και ζητά τη συμμετοχή της νέας διοίκησης του δήμου για την... εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι και ο Νικ. Κακλαμάνης, είχε επίσης ζητήσει να υπάρξουν περιορισμοί των συνεπειών στις διαδηλώσεις, όταν συναντήθηκε πριν από μερικούς μήνες με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ. Χτες μάλιστα, ο Δ. Σιούφας - κατά τη συνάντησή του με το Νικ. Κακλαμάνη - τάχθηκε υπέρ της πρότασης Πολύδωρα και είπε: «Να βρεθεί λύση τέτοια που να μην οδηγεί από μια μικρή διαδήλωση σε ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών που επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής, αποδιοργανώνει την εμπορική, την οικονομική αλλά και την κοινωνική ζωή».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε απόλυτη συμφωνία, προωθούν συστηματικά τις τελευταίες βδομάδες την αντίληψη του «περιορισμού των διαδηλώσεων» παίζοντας ένα ύπουλο παιχνίδι σε βάρος των λαϊκών αγώνων.

«Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε πάντα μαζί»

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τη ΝΑΣ, Γ. Μαυρίκος, σημείωσε ότι «η σημερινή (σ.σ.: χτεσινή) δήλωση του κυρίου Σκανδαλίδη ότι "30 άτομα δεν μπορούν να κλείνουν την πόλη" ήταν αναμενόμενη. Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε πάντα μαζί. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εφαρμόζοντας πότε ο ένας και πότε ο άλλος την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, δε θα μπορούσαν παρά να συναντηθούν και στην επίδειξη αυταρχισμού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γνωρίζουν ότι η πόλη δεν "κλείνει" από τους διαδηλωτές. Αυτό που ρίχνει τον τζίρο στα καταστήματα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, είναι το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται διαρκώς. Αυτή η πολιτική είναι ο πραγματικός εχθρός και των καταστηματαρχών».

Και τόνισε: «Οι αναφορές ορισμένων μεγαλο-καταστηματαρχών περί "30 ατόμων που κλείνουν την πόλη" και η συμφωνία των κυρίων Πολύδωρα - Σκανδαλίδη με μια τέτοια θέση είναι εκ του πονηρού. Γνωρίζουν όλοι μαζί ότι η πολιτική που εφαρμόζεται γεννά αντιδράσεις, δίκαιες αντιδράσεις. Και σπεύδουν να τις μαντρώσουν. Οργανώνουν, μάλιστα και σχετικό "διάλογο" για να εμφανίσουν τα αντιδραστικά μέτρα ως δημοκρατική απαίτηση. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δε μετέχουμε στο διάλογό τους και θα αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο τα μέτρα που προωθούν. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να δώσουν την απάντηση εκεί ακριβώς που γίνεται αντιληπτή: Στο δρόμο!».

Ο Γ. Μαυρίκος, κατέληξε σημειώνοντας: «Το μόνο που πρέπει να περιοριστεί είναι η δύναμη των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη είναι μια ευκαιρία για να δοθεί και ένα τέτοιο μήνυμα».

Διευρύνονται οι αντιδράσεις συνδικάτων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ό,τι και να κάνουν και τα όποια μέτρα θελήσουν να πάρουν, δε θα περάσουν. «Εάν θέλουν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι πορείες ένα είναι το φάρμακο: να λύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να βγαίνουν στους δρόμους και αυτά είναι η φτώχεια που μαστίζει τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, μικρομεσαίους αγρότες και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα», τονίζουν οι συνταξιούχοι.

Τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης για περιορισμό των διαδηλώσεων, με το επιχείρημα ότι εμποδίζουν τις συγκοινωνίες και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων του κέντρου, καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ ΑΕ.

«Αυτό που εμποδίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου είναι οι άδειες τσέπες των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις όλων των ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει με αγώνες κατοχυρώσει τη συλλογική δράση, τη διαμαρτυρία με πορείες - απεργίες και δεν είναι διατεθειμένο να το συζητήσει - να το παζαρέψει με κανέναν», επισημαίνει.