ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανάπτυξη του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006

Ο αγώνας του ΔΣΕ συνεχίζει πολλούς να εμπνέει και άλλους να προκαλεί. Οι τελευταίοι, η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της, έχουν εξαπολύσει τόνους συκοφαντίας εναντίον του. Οι «ξενοκίνητοι ΕΑΜοβούλγαροι» και οι «Κομμουνιστοσυμμορίτες» των προηγούμενων χρόνων, μαζί με τη λαθολογία που άφθονη σκορπίζουν οι σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τον πιο εκλεπτυσμένο σύγχρονο αντικομμουνισμό, χαρακτηρίζουν την αστική προπαγάνδα στην 60χρονη πορεία που κύλησε από τη δημιουργία του ΔΣΕ. Σήμερα αναποδογυρίζουν και πάλι την Ιστορία μέσα από την επιστημονικοφανή «αναθεώρησή» της.

Η πάλη του ΔΣΕ αποπνέει μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες είτε έρχονταν πικρές οι ήττες...

(Από τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ).

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την προσπάθεια που ξεκίνησε από το φύλλο της περασμένης Κυριακής απ' αυτή τη στήλη, την όχι και τόσο πλατιά γνωστή ιστορία του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά. Θα ακολουθήσει και συνέχεια έτσι όπως είναι καταγραμμένη στην «Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ» (Εκδόσεις «Ριζοσπάστης - Σύγχρονη Εποχή»

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ η ιστορία του έχει αποσιωπηθεί και κατασυκοφαντηθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλές πτυχές της παραμένουν άγνωστες. Και όμως, είναι η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Κάθε ελάχιστη ιστορική στιγμή φωτίζει πλευρές που εμπνέουν και συσσωρεύουν πολύτιμη πλούσια πείρα. Πρόκειται για την ένοπλη μαζική λαϊκή πάλη ενάντια στην ένοπλη θεσμική κρατική βία. Ταυτόχρονα, πρόκειται για αγώνα αντιιμπεριαλιστικό διεθνιστικό αφού η πάλη του ΔΣΕ συνέβαλε στον αγώνα των λαών την περίοδο που ξεκινούσε ο λεγόμενος ψυχρός πόλεμος.


Η μελέτη της ιστορίας του επιβάλλεται για κάθε αγωνιστή. Για κάθε άνθρωπο που ασφυκτιά και δεν μπορεί να συμβιβαστεί στο άδικο εγκληματικό σύστημα της εκμετάλλευσης. Φυσικά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, όμως συσσωρεύεται ανεκτίμητη γνώση και πείρα. Είναι αυτή η γνώση και η πείρα που φοβάται η αστική τάξη και γι' αυτό ακριβώς το λόγο έχει εξαντλήσει κάθε προπαγανδιστικό της μέσο όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα. Είναι η γνώση και η πείρα που καλλιεργεί ανυπότακτες συνειδήσεις. Για παράδειγμα, καθόλου δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του και σήμερα το ερώτημα: Υποταγή ή αντίσταση, συναίνεση ή ρήξη, καπιταλισμός ή σοσιαλισμός; Οι γυναίκες και οι άντρες του ΔΣΕ έδωσαν τη δική τους απάντηση...

Ο αγώνας του ΔΣΕ δεν έχει ακόμα δικαιωθεί παρά το γεγονός ότι τα μηνύματά του παραμένουν ολοζώντανα και συνεχίζουν να παρακινούν σε αγώνες την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.