Η χρυσή εποχή της κερδοφορίας
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή η «ανταγωνιστικότητα» της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί πρότυπο για την ΕΕ που επιχειρεί να τη φτάσει μέσω της «Λισαβόνας», τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι εξόχως διαφωτιστικά για το πού στηρίζεται το αμερικανικό «θαύμα» και άρα τι περιμένει και τους λαούς της ΕΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» («Καθημερινή»), το μερίδιο των μισθών επί του ΑΕΠ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο(!), ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των κερδών των εταιρειών διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του '60(!)... «Πρόκειται για τη χρυσή εποχή της κερδοφορίας» διαπιστώνουν, καθ' όλα βάσιμα, οι μελετητές της τράπεζας UBS.

Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά συνιστούν ένα ηχηρό χαστούκι στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες πως τάχα με την άνοδο της παραγωγικότητας θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι κ.ο.κ. Η παραγωγικότητα λοιπόν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,6% την περίοδο 2000-2005, αλλά οι συνολικές αποδοχές αυξήθηκαν μόλις 7,2% για τον «μέσο εργαζόμενο» (ο οποίος περιλαμβάνει και τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών).

Το συμπέρασμα είναι προφανές: Οι καπιταλιστές θα συνεχίσουν τη βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων προκειμένου να παρατείνουν τη χρυσή εποχή της κερδοφορίας...