ΓΥΘΕΙΟ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΕΥΒΟΙΑ
Σε κλοιό πυρκαγιών και πάλι η χώρα
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006

Eurokinissi

Τρία νέα μέτωπα φωτιάς εκδηλώθηκαν χτες στη Χαλκιδική
Στο έλεος της εμπρηστικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε για άλλη μια μέρα χτες η χώρα. Στο επίκεντρο ξανά οι περιοχές του Γυθείου και της Χαλκιδικής, οι κάτοικοι των οποίων ξανάζησαν εικόνες φρίκης και καταστροφής, σαν αυτές της περασμένης βδομάδας. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες έδιναν «μάχη» με τις φλόγες στις παραπάνω περιοχές προσπαθώντας να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις καταστροφές των προηγούμενων πυρκαγιών, που έκαναν στάχτη πάνω από 130.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η μεγαλύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στις 3.20' το μεσημέρι στη θέση Κανάκια στο Γύθειο. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, οι φλόγες που πρόβαλαν από δύσβατη περιοχή, επεκτάθηκαν αρκετά γρήγορα και κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Μυρσίνη, Λιγερέας και Πιλάλα. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν ότι τα τρία καναντέρ που βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης δεν έκαναν ρίψεις νερού από χαμηλό ύψος, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τα πληρώματά τους. Πεζοπόρα τμήματα και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής από τους γειτονικούς νομούς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πάντως, με σύμμαχο την εξασθένηση των ανέμων, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ευελπιστούσαν να έχει τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ ή το αργότερο τις πρώτες πρωινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη φωτιά που είχε ξεσπάσει την περασμένη βδομάδα είχε «απλωθεί» από την Αρεόπολη μέχρι και το Γύθειο και είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και μελλισοκομεία.

Τρία μέτωπα στη Χαλκιδική

Σε ύφεση βρίσκονταν αργά το βράδυ οι πυρκαγιές στη Σιθωνία και στο Αγιο Ορος, ενώ η νέα πυρκαγιά στην Κασσάνδρα είχε τεθεί υπό έλεγχο. Τις υποψίες πως οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής είναι έργο εμπρηστών ενισχύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάστημα 10 λεπτών και ενώ στην περιοχή άρχισε να δυναμώνει η ένταση των ανέμων. Στην Κασσάνδρα (πρώτο πόδι) η φωτιά εκδηλώθηκε στο Κασσανδρινό σε δύσβατη δασική περιοχή προς την Κρυοπηγή, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες και νέο τμήμα του πευκοδάσους. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Το πύρινο μέτωπο στη Σιθωνία (δεύτερο πόδι) έκαιγε σε δύσβατη δασική έκταση ανάμεσα στη Βουρβουρού και τη Σάρτη και για την κατάσβεσή του κινητοποιήθηκαν 4 καναντέρ και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο τρίτο μέτωπο, στο ακρωτήρι «Αράπης» του Αγίου Ορους, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν διά θαλάσσης, διότι η διοίκηση του Αγίου Ορους δεν άνοιξε τη βόρεια είσοδο, ώστε να προσεγγίσουν ταχύτερα. Ταυτόχρονα, μέχρι τη δύση του ηλίου, επιχειρούσαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παρέμεναν όλη τη νύχτα στα σημεία, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη επέκταση της φωτιάς.

Αλλες δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το μεσημέρι, οι οποίες όμως τέθηκαν σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο. Ομως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Η πρώτη εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Ψαχνών Ευβοίας στις 4.30', ενώ η δεύτερη ξέσπασε σε δασική έκταση στον Προυσό Ευρυτανίας.

Τέλος, σε άλλη μία προσπάθεια εμπρησμού οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, στην περιοχή Κεραιών, στο Μαραθώνα. Είναι η τρίτη φορά που οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο τον τελευταίο μήνα. Στο σημείο βρέθηκε ξανά, αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος έχει αποσταλεί για εξέταση στο ανακριτικό τμήμα του Σώματος.