ΙΡΑΚ
Η «ατμόσφαιρα συμφιλίωσης» καλά κρατεί: 56 νεκροί σε μία ημέρα
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006

Associated Press

Από το νέο μακελειό σε αγορά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Γελοίοι αποδεικνύονται καθημερινά οι ισχυρισμοί των Αμερικανών και της λεγόμενης κυβέρνησης του Ιράκ περί «μείωσης της βίας» στη χώρα, καθώς η αιματοχυσία συνεχίζεται με ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς θυμάτων. Εκρηξη από βόμβα που είχε τοποθετηθεί, σύμφωνα με τη δωσιλογική αστυνομία, σε δίκυκλο έξω από στρατολογικό γραφείο στην πόλη Χίλα, πρωτεύουσα της επαρχίας Βαβέλ, σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, κυρίως νεαρούς που περίμεναν στην ουρά να καταταγούν, και τραυμάτισε άλλους 38.

Στη Βαγδάτη, έκρηξη στην αγορά Σούρτζα (ενέργεια που μάλλον εντάσσεται στις συχνές πλέον προβοκάτσιες) κόστισε τη ζωή 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 35. Αλλες εκρήξεις και επιθέσεις μόνο στη Βαγδάτη κόστισαν τη ζωή ακόμη 14 Ιρακινών. Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές ενέργειες ήταν η δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νάντια Μοχάμεντ, που βρέθηκε νεκρή μαζί με το σωματοφύλακα και οδηγό της στο αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν χτες το πρωί στη Βαγδάτη. Αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν και στην Μπακούμπα. Οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι όμως επέμεναν: η προσπάθεια «αποκατάστασης της ασφάλειας» στην πρωτεύουσα του Ιράκ, δήλωναν απτόητοι, «φέρνει αποτέλεσμα». Κι ο κορυφαίος Αμερικανός στρατιωτικός των δυνάμεων κατοχής, ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι, έλεγε ότι οι δυνάμεις του δωσιλογικού στρατού του Ιράκ θα μπορέσουν να «αναλάβουν την ευθύνη» για την ασφάλεια μέσα σε 12 έως 18 μήνες.

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αργά προχτές επαναλάμβανε διά πάντα ενδιαφερόμενο το φοβερό επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους ότι ο «πρόωρος» τερματισμός της κατοχής του Ιράκ θα... αποθαρρύνει τους «μετριοπαθείς» (;!) της Μέσης Ανατολής. Η στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ «μπορεί να επιτύχει», ισχυρίστηκε. Και πρόσθεσε ότι το «διακινδυνευόμενο» για την Ουάσινγκτον είναι η αμερικανική «αξιοπιστία»: «Αν εγκαταλείψουμε το Ιράκ, προτού η κυβέρνησή του να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, θα δείξουμε στους μεταρρυθμιστές της περιοχής ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται την Αμερική... Θα ενθαρρύνουμε τους εξτρεμιστές και τους εχθρούς της μετριοπάθειας και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Οπως στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990... που έγινε βάση της "αλ Κάιντα" και η βάση εκκίνησης των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου». Το ιστορικό γεγονός ότι η "αλ Κάιντα" ήταν η κωδική ονομασία της CIA για τους συντονιστές των μυστικών πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι μάλλον λεπτομέρεια για την υπουργό.