Τα εξαγωγικά
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ εξαγωγές που βοηθούν την οικονομία μας, λέει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποφασίσει - φαίνεται - μέχρι τη ΔΕΘ να μας ανακοινώνει κάθε μέρα και ένα οικονομικό επίτευγμα.

Αναρωτιόμαστε αν στις «εξαγωγές» αυτές συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις εξαγωγές προϊόντων και οι ...εξαγωγές επιχειρήσεων! Γιατί και εκεί οι δείκτες είναι υψηλοί.

Ας μπουν στον κόπο να μετρήσουν πόσες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας την ...κοπάνησαν τα τελευταία δύο χρόνια και πήγαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια αναζητώντας φτηνά μεροκάματα και αφήνοντας πίσω ανέργους και χρέη.

Επίσης, ας αθροίσουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν αυτές οι εταιρείες, έτσι για να δούμε πόσο τις πληρώσαμε για το ...καλό που έκαναν στη χώρα.

Και, τέλος, ας μην περηφανεύονται και τόσο οι κυβερνώντες για τις εξαγωγές των εταιρειών. Δεν πρόκειται φυσικά για μικρομεσαίες εταιρείες (αυτές ούτε γι' αστείο δεν μπορούν να εξάγουν). Για τις μεγάλες ΑΕ πρόκειται που οι εξαγωγές απλά τα υπερκέρδη τους ενισχύουν.

ΕΞΑΙΡΕΤΑ. Μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μιχάλης Λιάπης πολύ σύντομα θα μπορούμε να πηγαίνουμε κατευθείαν από την Αθήνα στο Πεκίνο! Γιατί βέβαια αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνα πολίτη, το οποίο τώρα επιλύθηκε...

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο δημόσιος αερομεταφορέας, η «Ολυμπιακή», οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση και ο χώρος των αερομεταφορών εγκαταλείπεται ολοένα και περισσότερο στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά.

Οπως πάνε τα πράγματα, θα καταλήξουμε μια χώρα από την οποία θα μπορεί κανείς να «πετάξει» στην Κίνα, όχι όμως και στη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κρήτη ή σε οποιοδήποτε νησί έχει αεροδρόμιο. Αυτό θα πει πρόοδος και παγκοσμιοποίηση.



Γρηγοριάδης Κώστας