ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πολιτική συγκέντρωση στη Θήβα

Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006

Τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα, μαζί με το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες, για να ανοίξουμε το δρόμο προς τα μπρος, τόνισε ανάμεσα σ' άλλα, στην ομιλία του, στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Θήβας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σας, είπε ο ομιλητής, είναι λίγο ως πολύ προβλήματα και άλλων πόλεων και περιοχών, είναι κεντρικά προβλήματα και σε όλα αυτά εμπλέκονται άμεσα όλοι οι δήμοι και οι νομαρχίες. Η δρομολόγηση για τη λύση τους είναι πολιτικό πρόβλημα. Ας δούμε κάνα - δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν και τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και τους μικρομεσαίους της πόλης.

Το ότι τα μικρομάγαζα κλείνουν, δεν έχουν τζίρο, ότι με την απελευθέρωση του ωραρίου, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες μένουν έρμαια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στις πολυεθνικές και θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο είναι θέμα ενός δήμου ή μιας νομαρχίας, ή κεντρικό πολιτικό ζήτημα;

Μάλιστα, τώρα τελευταία βρήκαν άλλο παραμύθι με τις διαδηλώσεις, λέει στην Αθήνα, που πέφτει ο τζίρος των μαγαζιών. Ακούσατε κανέναν εργαζόμενο εσείς να διαμαρτύρεται ότι τον εμπόδισε καμιά διαδήλωση να πάει για ψώνια; Ολοι για την ακρίβεια παραπονούνται, για τα λεφτά που δεν έχουν, για το μεροκάματο που εξανεμίζεται, για τις απολύσεις και την ανεργία που αφήνει τον κόσμο χωρίς λεφτά και άρα τα μαγαζιά χωρίς δουλιά!

Αυταπάτες η καλύτερη διαχείριση

Το ίδιο δε γίνεται, συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και με την Παιδεία ή την Υγεία; Οτι τα πάντα ιδιωτικοποιούνται και ο γονιός πληρώνει συνέχεια από την τσέπη του για φροντιστήρια, για ένα μέλλον τελικά χωρίς καμιά ασφάλεια, έστω στοιχειώδους αξιοπρεπούς δουλιάς για το παιδί του, είναι τοπικό ή κεντρικό θέμα;

Οτι φτιάξανε σχολές ΤΕΙ - και στη Θήβα - σε κάθε πόλη και κωμόπολη, χωρίς υποδομές, χωρίς προσωπικό, χωρίς πραγματικό περιεχόμενο σπουδών, έτσι μόνο και μόνο για προεκλογική κοροϊδία, για να ικανοποιήσουν 5 σουβλατζίδικα και 10 μεγαλοϊδιοκτήτες, αυτό τι είναι; Κι όταν μετά βλέπουν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής τους, πάνε να τα λύσουν με διοικητικά μέτρα με βάση το 10 και άλλα τέτοια και φτου ξανά από την αρχή δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τρέχουν σε κινητοποιήσεις δήθεν, προεκλογικά, γιατί τάχατες ενδιαφέρονται για τους μαγαζάτορες και την τοπική οικονομία της πόλης, όπως λένε... Φούμαρα σας λένε.

Κι όχι μόνο γιατί είναι ντροπή και μόνο το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές σαν κατοστάρια ευρώ! Αλλά για σκεφτείτε το καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι θα κλείσουν τμήματα, ότι θα μειωθούν οι σπουδαστές ή ότι, όπως και οι υπόλοιποι έτσι και οι σπουδαστές δεν πάνε να ψωνίσουν από το μικρομάγαζο, αλλά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές που έχουν κατακλύσει και τη Θήβα και όλες τις πόλεις της χώρας, ακριβώς για το λόγο ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αφού προέρχονται οι περισσότεροι από φτωχά λαϊκά στρώματα; Ομως, δεν είδαμε κανένα δήμαρχο ή νομάρχη να ξεσηκωθεί ενάντια στις πολυεθνικές του εμπορίου και των υπηρεσιών! Εκεί να δούμε τι κότσια έχουν! Κι όχι να συζητάνε πώς θα εκμεταλλευτούν το σπουδαστή που ο πατέρας του φτύνει αίμα, για να τον στείλει να σπουδάσει, για να καταλήξει κι αυτός ύστερα στην ουρά των ανέργων και στα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και της όσο γίνεται πιο φθηνής εργατικής δύναμης...

Γι' αυτό και πρέπει να πούμε σε όσους ακόμα μιλάνε εν ονόματι του λαού, και πότε πάνε με το ΠΑΣΟΚ είτε απευθείας, είτε μέσω του ΣΥΝ, πότε πάνε με τη ΝΔ, λέγοντας τάχα ότι έτσι από μέσα, με έναν καλύτερο διαχειριστή θα αλλάξει δήθεν η κατάσταση και θα προσφέρουν έργο, ότι είναι μακριά γελασμένοι. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Γι' αυτό λέμε ότι τώρα πρέπει όλοι αυτοί να κάνουν το βήμα, μαζί με το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες, για να ανοίξουμε το δρόμο.