ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Συντονιστής στην «ανακύκλωση» της ανεργίας
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006

Με το πρόβλημα των ανέργων «παίζει» η νομαρχία (στη φωτογραφία άνεργοι που περιμένουν για το επίδομα του ΟΑΕΔ)
Στην προώθηση προγράμματος απασχόλησης, που εμπορεύεται και προεκλογικά την ανάγκη των ανέργων για δουλιά, προχωρά η Νομαρχία Αθηνών. Από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και αμιγείς ή μεικτές επιχειρήσεις δήμων και νομαρχιών, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», δηλαδή να επιχορηγηθούν για να προσλάβουν ανέργους, τους οποίους στη συνέχεια θα απολύσουν! Το πρόγραμμα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο, Επιδότηση επιχειρήσεων για Νέες θέσεις Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης του Περιφερειακού επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕ) Αττικής 2000 - 2006, βασική φιλοσοφία του οποίου είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων και όχι των ανέργων. Στόχος η παροχή μισής δουλιάς και η συγκάλυψη έτσι της ανεργίας, αλλά και «η διατήρηση της ισορροπίας και της ενίσχυσης της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στις σελίδες των συντακτών του ΠΕΠ Αττικής, όπου αντανακλάται η γενικότερη φιλοσοφία για την απασχόληση στη χώρα μας όπως αυτή εκπορεύεται από την ΕΕ. Φιλοσοφία που ασπάζεται και η Νομαρχία Αθηνών, η οποία έχει αναλάβει συντονιστής του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από Ομάδα Συνεργαζόμενων Φορέων, στην οποία μετέχουν δήμοι και άλλοι παραγωγικοί φορείς και οργανισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον οργή προκαλούν οι προεκλογικές δήθεν ανησυχίες του υποψηφίου νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρού και της επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, Φ. Γεννηματά, για αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς προσπερνάται η ανάγκη για σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Η μόνιμη δουλιά αντικαθίσταται από τέτοια προγράμματα που ανακυκλώνουν τους ανέργους και τους καθιστούν, πόσον μάλλον τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο, ομήρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν το πολύ για δύο χρόνια, ενώ απαγορεύεται στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν να προσλαμβάνουν άτομα που τον τελευταίο χρόνο είχαν απασχοληθεί σε αυτές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διάρκεια της επιχορήγησης ανέρχεται σε 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους 24 μήνες για τις μεγάλες. Το βασικό ποσό επιχορήγησης ορίζεται στα 16 ευρώ για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης, το οποίο θα προσαυξάνεται σε περιπτώσεις ατόμων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι. Κατηγορίες, δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική και, βρισκόμενοι σε επίπεδα ανέχειας, ανταποκρίνονται πιο εύκολα στις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις για δουλιά.

Οι δε άνεργοι που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα θα είναι ηλικίας από 18 έως 60 ετών και θα επιλεγούν από αρμόδια τριμελή επιτροπή, με άγνωστη διαδικασία και αμφίβολο τον έλεγχό της. Πρέπει, τέλος, να θυμίσουμε την πικρή πείρα του παρελθόντος, οπότε και προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δημοτικές αρχές, προώθησαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία άφησαν τις τσέπες των επιχειρηματιών γεμάτες και τους ανέργους πάλι χωρίς δουλιά.

ΝΑΣ: Δικαίωμα η σταθερή δουλιά

Στον αντίποδα τέτοιων λογικών, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) στηρίζει τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλιά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Μαυρίκου, υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιά, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το σημερινό φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να γεννούν και να αναπαράγουν ομήρους στα σχέδια του δικομματισμού, ανθρώπους τους οποίους θέλουν να πιέζουν προκειμένου να εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία. Ιδιαίτερα θέλουμε να καταγγείλουμε τη στάση πολλών δημάρχων, αλλά και δημόσιων υπηρεσιών και συνολικότερα του κράτους, που έχουν αναδειχτεί σε πρωτεργάτες των εργασιακών σχέσεων της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων έργου, του χτυπήματος εν πάση περιπτώσει των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων. Στηρίζουμε τον αγώνα για πλήρη και σταθερή δουλιά, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».