ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή πρόκληση με συρματόπλεγμα
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006

Associated Press

Γερμανικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Συρματόπλεχτο φράχτη στη μεθοριακή πόλη του νοτίου Λιβάνου, Κφαρ Κίλα, έστησε χτες ο ισραηλινός στρατός παραβιάζοντας τη λεγόμενη «μπλε γραμμή» στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών. Η εξέλιξη, που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φαούντ Σινιόρα, ανάγκασε τον εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ, UNIFIL, Αλεξάντερ Ιβάνκο, να ζητήσει από τους Ισραηλινούς την «απομάκρυνση» του φράκτη όχι όμως άμεσα, αλλά ...«το συντομότερο δυνατόν».

Το ίδιο 24ωρο και στον απόηχο των αντιδράσεων που εξακολουθούν να προκαλούνται στο Τελ Αβίβ από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ολμέρτ στον πόλεμο με το Λίβανο, ο Ισραηλινός στρατηγός Ούντι Ανταμ, διοικητής του στρατού στο βόρειο Ισραήλ, υπέβαλε την παραίτησή του. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Πέρετζ παραδέχτηκε «αποτυχίες» στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εφέδρων στην εμπόλεμη ζώνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για τη διενέργεια «επίσημων ερευνών». Στη Βηρυτό, πάντως, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτών επιχειρούν να παραπέμψουν το Ισραήλ σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, ανακοινώνοντας ότι συλλέγουν συνεχώς σχετικά στοιχεία...

Στη Γερμανία, πάντως, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφραζε ικανοποίηση για την έγκριση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη γερμανικών ναυτικών δυνάμεων ανοιχτά του Λιβάνου, επισημαίνοντας την «ιστορική διάσταση» της αποστολής που είναι και η πρώτη του Βερολίνου σε έδαφος της Μέσης Ανατολής από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στρουκ, ανακοίνωνε το ίδιο διάστημα πως το «προσωπικό» που θα στείλει η Γερμανία στο Λίβανο θα ανέρχεται σε 2.400 άτομα.

Στη Δαμασκό, πάντως, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ μετά το πέρας συνάντησής του με τρεις Ισραηλινούς Αραβες βουλευτές φέρεται να δήλωσε πως είναι έτοιμος για ειρήνη με το Τελ Αβίβ, στη βάση, ωστόσο, σχεδίου που είχε καταθέσει το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος. Επιπλέον, Σύροι και Λιβανέζοι αξιωματούχοι, ανταποκρινόμενοι σε πιέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσαν πως η Δαμασκός και η Βηρυτός είναι έτοιμες για συνομιλίες που θα οδηγήσουν στη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων.