Κάλεσμα ανυπόταχτης επιλογής!
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006

Αντάμωμα, σύναξη, χαμόγελο, μουσικές, χρώματα, Φεστιβάλ... Ανθρωποι, εικόνες, νιάτα, εργαζόμενοι ψημένοι στο μεροκάματο, μαθητές μετά το σχολείο, εργατόπαιδα μετά τη δουλιά ήταν εκεί! Οι πύλες άνοιξαν, τα φώτα άναψαν, στην Πανεπιστημιούπολη κάνουμε Φεστιβάλ κι αυτό τα λέει όλα από μόνο του.

Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι γεγονός. Είναι ένα κάλεσμα στη νέα γενιά να μη συμβιβαστεί, να μη «φτιαχτεί» στα μέτρα που κόβουν οι αστοί, να κάνει το βήμα, προς τον άλλο δρόμο, αυτόν το δύσκολο μα τόσο όμορφο δρόμο που οδηγεί στην ανατροπή, που οδηγεί στο δίκιο. «Κάνε νόμο το δίκιο σου» προτρέπει ένα από τα συνθήματα της κεντρικής σκηνής κι οι νέοι της ΚΝΕ, πίσω από τα μπαρ, μπροστά από τα περίπτερα, στις πύλες και τις σκηνές, με τον «Οδηγητή» και τις «Κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ» στο χέρι είναι περήφανοι, γιατί έκαναν αυτή την επιλογή, πορεύονται με το νόμο του δίκιου, του δίκιου της τάξης τους!

Και δεν είναι μόνοι τους σ' αυτό το δρόμο. Γνωρίζουν πως είναι μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους νέους, είναι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μαζί με ολόκληρους λαούς... Με τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, που δε σκύβουν το κεφάλι, που δεν παραδίδουν τα όπλα, όποια κι αν είναι αυτά τα όπλα τους... Μοσχοβολούσε Κούβα χτες η Διεθνούπολη και η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης πήγαινε παρέα με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Και για όσους αναρωτήθηκαν από πού αντλούν αυτή τη δύναμη τα παιδιά της ΚΝΕ, πάλι τα γιγαντοσυνθήματα της κεντρικής σκηνής δίνουν την απάντηση: «Δύναμή μας η πολιτική του ΚΚΕ»! Εκεί δεσπόζει εξάλλου και το αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με ντοκουμέντα, κάποια από τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Γιατί η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!


Με το ίδιο υλικό, με ανυπακοή, οι νέοι κι οι εργαζόμενοι μπορούν και σήμερα να γράψουν ιστορία, κάνοντας ένα βήμα σήμερα κι ένα ακόμα μεγαλύτερο αύριο, βαδίζοντας όλο και πιο κοντά στην προοπτική της ανατροπής... Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία για τέτοια βήματα και το Φεστιβάλ είναι ένα αντάμωμα του ΚΚΕ και του λαού, των εργαζομένων, μπροστά σε αυτή τη μάχη.

Με τα τραγούδια του και τα ποιήματά του, με τους πίνακες και τις φωτογραφίες του, το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δηλώνει ότι «η τέχνη είναι οδηγός μάχης του λαϊκού αγωνιστή, σημαία στα χέρια της ελευθερίας». Κάθε του γωνιά κουβαλάει πίσω της μέρες, ακόμα και μήνες δουλιάς, δουλιάς με μεράκι, φαντασία και αποφασιστικότητα ότι τίποτα από αυτά που μας πλασάρουν δεν είναι έτσι. Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και «θα τον αλλάξουμε εμείς»!