Αγγίζοντας την τέχνη
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006

Αφιερωμένος στην «τέχνη πέρα από την όραση», είναι ο Οκτώβρης κάθε έτους για μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με μια διεθνής οργάνωση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση για τους τυφλούς. Φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για πρώτη φορά στο θεσμό.

Μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, η επίσκεψη στο μουσείο και η επαφή με την τέχνη μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης: δημιουργία νοητικών εικόνων, ανάπτυξη γλωσσικών και απτικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κριτικών ικανοτήτων, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει με εκδήλωση στις 8/10 (11 π.μ.-12 μ.μ.), κατά την οποία η ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» (αφήγηση Νίκη Κάπαρη, μουσική-ήχοι Γιάννης Ψειμάδας, φλάουτο Εύη Μάζη) θα αφηγηθεί, για παιδιά δημοτικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, παραμύθια και μύθους με θέμα τον «Ερωτα», τον παιχνιδιάρη γιο της θεάς Αφροδίτης. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, μετά την αφήγηση, να αγγίξουν ένα πρωτότυπο γλυπτό του Μουσείου που απεικονίζει τον μικρό Ερωτα να κοιμάται και να επινοήσουν μια δική τους ιστορία με αυτόν πρωταγωνιστή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210- 8217724, 210-8217717.

Επίσης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24/9) με θέμα «Ο πολιτισμός στο τραπέζι - ποικίλες προσεγγίσεις της ιστορίας της διατροφής», ως εξής: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών, με θέμα τα αγγεία πόσης των αρχαίων, με τίτλο «Χαίρε και πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!» (23, 24/9). Αφήγηση παραμυθιού με τίτλο «Θεϊκά φαγητά» από την ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» (24/9). Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210-8217724, 210-8217717.