Συμμετέχουν στη διεθνή καμπάνια

Και νέες σημαντικές προσωπικότητες συνυπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την απελευθέρωση των πέντε

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006

Σημαντική απήχηση βρίσκει στον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών το κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών - Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ. Οι πέντε αγωνιστές βρίσκονται καταδικασμένοι με βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 8 χρόνια, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ενέργειες που εκπορεύονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι.

Στους πρώτους υπογράφοντες που δημοσιεύσαμε και την πρώτη μέρα της καμπάνιας περιλαμβάνονται: ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, οι Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας. Επίσης οι:

Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια εγκληματολογίας, Θέμος Στομφορόπουλος, πρώην πρέσβης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μέντης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός, Νένα Μεντή, ηθοποιός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός, Μπέσυ Μάλφα, ηθοποιός, Κώστας Μαλκότσης, ΓΓ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και άλλοι.

Πολλοί άνθρωποι υπογράφουν το κείμενο για την απελευθέρωση των πέντε, στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Χτες στις φωνές που ζητούν δικαιοσύνη και απαιτούν την απελευθέρωση των πέντε προστέθηκαν νέες προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών:

Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Χρήστος Λεοντής, συνθέτης, Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, Θύμιος Καρακατσάνης, ηθοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τραγουδοποιός, Βασίλης, Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, Βέρα Κρούσκα, ηθοποιός, Γιάννης Βόγλης, ηθοποιός, Τάσος Χαλκιάς, ηθοποιός, Γιώργος Παρτσαλάκης, ηθοποιός, Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θύμιος Καλαμούκης, δημοσιογράφος.

Φυσικά η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Σήμερα και αύριο επίσης το περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα είναι βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης.

Επίσης και νέοι φορείς δίνουν το «παρών» στην καμπάνια και συνυπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού: το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και νήσων ο «Προμηθέας» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.