ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Καθολική αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι η ουσία και ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006

Την ανάγκη καθολικής αντίθεσης στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΤΕ στα πλαίσια της χτεσινής επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού στο Μαρούσι. Σαθρά και παραπλανητικά χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα όλα τα επιχειρήματα που προβάλλονται για τις ιδιωτικοποιήσεις και απευθυνόμενη στους εργαζόμενους υπογράμμισε πως «η ουσία είναι η δημιουργία νέων όρων κερδοφορίας και ενίσχυσης του κεφαλαίου». Ειδικά για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ σημείωσε ότι το ζήτημα ήταν «να ανοίξει το δρόμο σε άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον ήταν και ο ίδιος να παίξει ένα ρόλο, ιδιωτικοποιημένος, στην παγκόσμια αγορά».

Γι' αυτό εμείς αντιδράσαμε στην ιδιωτικοποίηση, επισήμανε και συνέχισε: «Θα μου πείτε εσείς είσαστε υπέρ εκείνου του κρατικού ΟΤΕ που υπήρχε; Οχι. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στην άλλη άποψη. Παλεύαμε και μέσα στα πλαίσια αυτού του κρατικού ΟΤΕ να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Παλεύαμε όμως με πολιτικούς όρους. Σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ανατραπεί ένα συγκεκριμένο μέτρο των κυβερνήσεων, να υπάρχουν κατακτήσεις στους εργαζόμενους στον τομέα των δικαιωμάτων, αλλά και στο πώς πρέπει να λειτουργήσει μια δημόσια επιχείρηση».

Σε βάρος των εργαζομένων ο ανταγωνισμός

Σχετικά με τα δήθεν πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Λένε ότι ο ανταγωνισμός ρίχνει το κόστος. Το αντίθετο συμβαίνει, ανεβάζει το κόστος. Και μάλιστα το κόστος με παρασιτικό τρόπο. Ποιος πληρώνει τα έξοδα διαφήμισης που κάνει κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και άλλων προϊόντων; Δεν μπορεί να μην το βάζουν στα προϊόντα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κέρδος έχουν. Πόσο έχει πέσει το κόστος παραγωγής αυτών των προϊόντων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαφήμιση. Θα μου πείτε αυτές οι πολλές εταιρείες αύξησαν τις θέσεις εργασίας, συνολικά. Αυτό είναι προσωρινό. Στην πορεία αυτοί οι ανταγωνιστές θα κάνουν και ενιαίο δίκτυο. Γιατί ο ανταγωνισμός πάει μέχρι ένα σημείο. Θα οδηγήσει κάποιες εταιρείες να χάσουν και να κλείσουν οπότε θα έχουμε απολύσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αν και ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους, είναι υποχρεωμένοι να συνεταιριστούν εναντίον των εργαζομένων και δεύτερον, αύριο θα κάνουν και ενιαία δίκτυα».

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και υποχώρησης για τους εργαζόμενους επισήμανε: «Εάν το θέμα δεν τεθεί γενικά πολιτικά, εναντίον της κυρίαρχης πολιτικής, εναντίον και των δύο κομμάτων εξουσίας, ενάντια σε κάθε λογική που αναπαράγει τις ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δώσετε τον αγώνα μόνο για τα δικαιώματά σας χωρίς να θίξετε τη γενική γραμμή πλεύσης δε θα έχετε αποτελέσματα, γιατί θα σας πιάσουν σε αντιφάσεις. Θα σας πουν έτσι γίνεται αλλού, εσείς γιατί πρέπει να εξαιρεθείτε; Γι' αυτό εμείς επικρίνουμε το ΠΑΣΟΚ, γιατί η αντιπολίτευση που κάνει ενισχύει αντικειμενικά τα επιχειρήματα της ΝΔ. Το ίδιο συνέβαινε και όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Γι' αυτό λέμε καθολική αντίθεση σε αυτή την κυρίαρχη πολιτική. Αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο πολιτικό επίπεδο, στις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Χρειάζεται κίνημα που ν' αλλάζει τους συσχετισμούς

Στην κατεύθυνση αυτή ξεκαθάρισε ότι «η θέση μας είναι ριζική αντίθεση με την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών, της κίνησης κεφαλαίου, με τις προγραμματικές κατευθύνσεις πριν από όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οτι μπορεί να υπάρχει αγορά με κοινωνικό πρόσωπο - τα λέει και ο ΣΥΝ σε ορισμένες περιπτώσεις - δεν ισχύει. Τι μπορεί να υπάρξει; Και στις σκληρότερες συνθήκες ένα κίνημα πολιτικοποιημένο, που αλλάζει συσχετισμούς, να έχει κατακτήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει. Στις πιο σκληρές συνθήκες μπορείς να έχει κατακτήσεις αλλά όχι υιοθετώντας την κυρίαρχη γραμμή και προσπαθώντας να την κάνεις πιο κοινωνική. Εκεί δεν υπάρχουν κατακτήσεις, εκεί χάνεις και ιδεολογικά και πολιτικά».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Ο ΟΤΕ είναι η μικρογραφία της Ελλάδας και όλης της ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και των ελιγμών του συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους. Και μόνο τα συμπεράσματα από το χώρο σας μπορούν να σας οδηγήσουν σε αλλαγές επιλογών. Υπάρχει μπροστά μας η μάχη των τοπικών εκλογών, για την οποία δε διστάσαμε κόντρα σε όλους τους άλλους, να πούμε ότι έχει πολιτική βαρύτητα. Πρώτα πρώτα γιατί περιέχει όλα τα κοινωνικά προβλήματα», αλλά και «για πολιτικούς λόγους πρέπει να μειωθούν οι θέσεις που έχουν πριν απ' όλα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εχουν σημασία και ειδικά για εσάς στον ΟΤΕ. Ενδεχομένως, θα κάνετε και απεργίες. Ομως αν βλέπουν ότι στο γενικό πολιτικό επίπεδο "σας έχουν στην τσέπη" δε θα σας λογαριάσουν, μπορούν να σας απομονώσουν. Αντίθετα, με μια διαφορετική γραμμή πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος μπορούν να σας υπολογίσουν και να σας φοβηθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τις θυγατρικές του ΟΤΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ετσι όπως είναι σήμερα υπάρχει η πιθανότητα να πουληθεί κομμάτι κομμάτι». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι «γενικά θα εξαφανιστεί ο ΟΤΕ. Πάντα θα θέλουν τα μονοπώλια το κράτος να κάνει ορισμένες υποδομές. Δε θέλουν να επενδύουν σε όλα. Δεν μπορούν χωρίς το κράτος και το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης να δράσουν οι εταιρείες. Θα "σκοτωθούν" μεταξύ τους. Γιατί, το κράτος και η κυβέρνηση διαφυλάσσουν συνολικά το σύστημα του ανταγωνισμού». Και ξεκαθάρισε: «Εμείς είμαστε υπέρ ενός ενιαίου ΟΤΕ. Πρέπει να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός αναπτυξιακός, ο οποίος δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού. Γιατί ο καπιταλισμός είναι οι επιχειρήσεις. Το μόνο που μπορεί να γίνει στα πλαίσια του καπιταλισμού είναι να κάνει προγραμματισμό η επιχείρηση για τον εαυτό της και γι' αυτό υπάρχει αναρχία».