Χρώματα αντίστασης
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006

Με τη φιλοδοξία να έρθει πιο κοντά η προοδευτική τέχνη με το σπουδαστή, τον εργαζόμενο νέο, τον άνεργο, ο χώρος των Τεχνών και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας διεύρυνε και πλούτισε φέτος το περιεχόμενό του. Οχι μόνο με τη μουσική, αλλά και το θέατρο, τη ζωγραφική, το ντοκιμαντέρ, τη λογοτεχνία, τις συζητήσεις που αφορούσαν σε μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν το πρόγραμμα του χώρου και συμμετείχαν στην «κυψέλη» δημιουργίας που έστησαν οι νέοι κομμουνιστές.

Από τις εικαστικές παρουσιάσεις που φιλοξενήθηκαν στο χώρο, σημαντική θέση κατείχε η έκθεση εικαστικών έργων από τη ζωή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική τέχνη ο μόχθος, η σκληρή δουλιά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ήταν τμήμα της μεγαλύτερης έκθεσης που πρωτοπαρουσιάστηκε σε μεγάλες πολυήμερες εκδηλώσεις στο χώρο της Ζώνης, για να τιμηθούν οι αγώνες της Εργατικής Τάξης την Πρωτομαγιά του 2006. Στη δουλιά, τη ζωή και τους αγώνες των μεταλλεργατών αναφερόταν και η έκθεση φωτογραφιών του Μανώλη Πάκια, που παρουσιάστηκε παράλληλα.

Η προοδευτική τέχνη και η πολιτιστική δημιουργία μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα σε λαούς, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και Κομμουνιστικά Κόμματα. Επιβεβαίωση των παραπάνω ήταν η έκθεση φωτογραφίας για την ειρήνη. Περιελάμβανε 25 αντιιμπεριαλιστικές φωτογραφίες του Τουλίν Ντιξντάρογλου, από τη Μ. Ανατολή και την Τουρκία, με την ευθύνη του τμήματος φωτογραφίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ναζίμ Χικμέτ. Στο ίδιο πνεύμα και η έκθεση φωτογραφίας για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον 20ό αιώνα και την απάντηση των λαών.

Μία ζωντανή δημιουργική κατάθεση αποτέλεσαν τα σεμινάρια ζωγραφικής με τη μέθοδο «φρέσκο». Η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά μύησε τους ενδιαφερόμενους στην πανάρχαια αυτή τεχνική, που ξεκίνησε τη «ζωή» της στα 1700 π.Χ. στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Στο ανοιχτό αυτό εργαστήρι, εκτός από κάποια γενική θεωρητική ανάπτυξη, υπήρχε και πρακτικός πειραματισμός.

Από τις εκδηλώσεις και συζητήσεις που φιλοξενήθηκαν στο χώρο, σημειώνουμε την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής με θέμα: «Η λογοτεχνία στη Δεκαετία της Αντίστασης, 1940-1950».