ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«13 TZAMETI»

Του Γκέλα Μπαμπλουάνι

Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006

«Σκληρή ταινία! Από τις σκληρότερες! Ανθρωποι, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, με τη θέλησή τους ή παρά τη θέλησή τους, πάντα παρά τη θέλησή τους, τελικά, παίζουν "ρώσικη ρουλέτα" σημαδεύοντας ο ένας τον άλλον! Βάζουν τον εαυτό τους στο σημάδι. Και, την ίδια στιγμή, πατάνε οι ίδιοι τη σκανδάλη! Και πάνω σε αυτό το αδυσώπητο παιχνίδι, άλλοι άνθρωποι, οι "πονηροί" της υπόθεσης, τζογάρουν! Αν αυτό δεν είναι η ερμηνεία του καπιταλισμού, τότε τι είναι; Μια αστυνομική ταινία με κλέφτες και αστυνόμους; Οποιος δει την ταινία έτσι, σαν μια αστυνομική περιπέτεια, θα αδικήσει τον εαυτό του και την ταινία, φυσικά. Το φιλμ του 26χρονου Γεωργιανού Γκέλα Μπαμπλουάνι (ζει στη Γαλλία) καταπιάνεται με την ολοκληρωτική αλλοτρίωση»!

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα από την κριτική της Πέμπτης: Ο Σεμπαστιέν μεταναστεύει από τη Γεωργία στη Γαλλία. Εδώ τα πράγματα δεν είναι σε «μεταβατικό στάδιο», όπως στην πατρίδα του. Εδώ είναι παγιωμένα! Για να επιβιώσεις, σου ζητάνε το «κεφάλι σου στο δίσκο»! Βέβαια, η «πρόσκληση», όλες τις φορές, παρουσιάζεται μασκαρεμένη. Παίρνει τη μορφή της ...ευκαιρίας.

Μια τέτοια «ευκαιρία», λοιπόν, ακολούθησε και ο Σεμπαστιέν. Κάποιο κουρέλι πεθαίνει. Ο Σεμπαστιέν παίρνει τη θέση του. Και ακολουθεί, και αυτός, το δρόμο που οδήγησε το κουρέλι στο θάνατο. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από ακραίες, αλλά τόσο αλληγορικά αληθινές καταστάσεις. Ο νεαρός μετανάστης μπλέκεται σε αδιέξοδα. `Η θα σκοτώσει ή θα σκοτωθεί! Αλλά, όποιο και από τα δυο να διαλέξει, τίποτα δεν του εξασφαλίζει πως ο ίδιος θα σωθεί και δε θα έχει το τέλος του «πρωτότυπου». Του κουρελιού, που πέθανε μέσα στην απελπισία και στη μορφίνη! Οι νόμοι των καπιταλιστικών «ευκαιριών» είναι αδυσώπητοι! Οι νόμοι του καπιταλισμού, του κέρδους, είναι αδυσώπητοι!

Σπάνια ο κινηματογράφος λέει τόσο άγρια πράγματα με τόσο χαμηλούς τόνους! Η θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ταριέλ Μελιαβά κάθε στιγμή υπογραμμίζει το εσωτερικό δράμα των ηρώων. Οι καταπληκτικές φυσιογνωμίες των ερμηνευτών, η υποκριτική τους ικανότητα, οι απόλυτα λειτουργικοί χώροι, μέσα στους οποίους διαδραματίζονται τα γεγονότα, η εξαιρετική ηχητική μπάντα (ήχοι - μουσική), όλα, τελικά, τα στοιχεία που συνθέτουν την ταινία είναι τέλεια συγχρονισμένα. Και αυτός ο τέλειος συγχρονισμός αποφέρει ένα θαυμάσιο και ομοιογενές εικαστικό αποτέλεσμα!

Παίζουν: Τζορτζ Μπαμπλουάνι, Φιλίπ Πασόν, Ορελιέν Ρεσουάν, Πασκάλ Μπονγκάρντ, Σεργκέ Τσαμπόν, Αγκουστίν Λεγκράντ, Φρανσουά Ριμπού.