ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση κτηνοτρόφων
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, αντιδρώντας στη μεγάλη μείωση της τιμής του γάλακτος, την οποία επέβαλαν οι γαλακτοβιομηχανίες. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Λάρισας έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το αργότερο μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη, προγραμματίζει περιφερειακή σύσκεψη στις 28 του μήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία και προειδοποιεί ότι, αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, με αρχή πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και με στόχο να επεκταθεί ο αγώνας και να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα.

Η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, που βλέπουν να συρρικνώνεται το εισόδημά τους. Φέτος, το αγελαδινό γάλα πουλιέται 33-34 λεπτά το κιλό, όταν πριν μερικά χρόνια η τιμή του ήταν 40 λεπτά. Το πρόβειο, από 96 λεπτά πέρσι, πουλιέται, φέτος, 80 λεπτά το κιλό. Η χασούρα για τους παραγωγούς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που πληρώνουν για την υπέρβαση του πλαφόν που έχει καθορίσει η ΕΕ, καθώς και τα πρόσθετα πρόστιμα που τους επιβάλλουν, συχνά, οι γαλακτοβιομήχανοι - τα περισσότερα αυθαίρετα - με πρόσχημα ότι βρίσκουν υποβαθμισμένο ποιοτικά το γάλα.

Κι ενώ η τιμή για τον παραγωγό συνεχώς πέφτει, για τον καταναλωτή συνεχώς ανεβαίνει. Στα σούπερ μάρκετ ένα λίτρο αγελαδινού γάλακτος πουλιέται από 1,30 έως 1,35 ευρώ, ενώ στα μπακάλικα φτάνει και στο 1,50 ευρώ. Ανάλογη είναι η διαφορά και στα προϊόντα που παράγονται από το πρόβειο γάλα. Η τεράστια «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή που πουλάει ο παραγωγός και σ' αυτή που αγοράζει ο καταναλωτής δείχνει το μέγεθος των κερδών των γαλακτοβιομηχανιών. Και δεν κερδίζουν μόνο απ' αυτό, αλλά και από την ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων. Είναι γνωστό ότι διοχετεύουν στην αγορά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από σκόνη και καταγγελίες αναφέρουν ότι αποθήκες γαλακτοβιομηχανιών είναι γεμάτες με σακιά από σκόνη γάλακτος. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, την τελευταία πενταετία, οι τέσσερις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες που μονοπωλούν το χώρο να παρουσιάζουν αύξηση των ονομαστικών κερδών τους κατά 140%!

«Ακόμα και οι δεξιοί...»

Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας επισημάνθηκε ότι «το ποτήρι της οργής» ξεχείλισε μετά και την αποκάλυψη ότι υπήρξε συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ των γαλακτοβιομηχάνων ν' αγοράζουν ακόμα πιο φτηνά το γάλα από τους παραγωγούς και να το πουλούν ακόμα πιο ακριβά στους καταναλωτές.

Αλλά ενώ αυτό ήταν φανερό από καιρό, εντούτοις οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων άργησαν. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ηγετικές πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, που πρόσκεινται στο δικομματισμό, δεν ήθελαν να συγκρουστούν με την πολιτική των κομμάτων τους, η οποία προωθεί τα συμφέροντα του ολιγοπωλίου του γάλακτος, σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας - πρόσκειται στη ΝΔ - που δηλώνει, τώρα, ότι «η κοροϊδία σε βάρος μας πρέπει να σταματήσει, θα αντιδράσουμε δυναμικά, γιατί μόνο έτσι θα μας σεβαστούν», παλιότερα, με το που ήρθε το κόμμα του στην κυβέρνηση, δήλωνε ότι η πολιτική που θα εφάρμοζε η «νέα διακυβέρνηση» εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τους κτηνοτρόφους. Ομως, μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί αυτή η πολιτική και κάτω από την πίεση των κτηνοτρόφων, που ζητούν αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, «ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία» και δηλώνει, τώρα, υπέρ των κινητοποιήσεων.

Την αγανάκτηση, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον κτηνοτροφικό κόσμο μεταφέρει, με δηλώσεις του στον «Ρ», ο Χρ. Λίτσας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουν ξεσηκωθεί οι πάντες, ακόμα και οι δεξιοί». Και συνεχίζει: «Θα συντονίσουμε την πάλη μας με τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Εμείς πουλάμε το γάλα τζάμπα και οι εργαζόμενοι το αγοράζουν πανάκριβα, με αποτέλεσμα να χάνουμε και οι δυο και να κερδίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι.

Εκεί οδηγεί η πολιτική των κυβερνήσεων, στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε και με τον αγώνα και με την ψήφο μας. Στις ερχόμενες τοπικές εκλογές οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταψηφίσουμε τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουμε τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή θα είναι μια απάντηση και στη νέα επίθεση που δεχόμαστε από το "καρτέλ" των γαλακτοβιομηχάνων με τις πλάτες των κυβερνήσεων του δικομματισμού».

Φτηνή κοροϊδία

Μια ανακοίνωση εμπαιγμού των κτηνοτρόφων έβγαλε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός ήταν να φανεί ότι στη διακυβέρνηση της ΝΔ πάρθηκαν «26 μέτρα» για την κτηνοτροφία.

Ομως, για παράδειγμα, στη λίστα με τα μέτρα που πάρθηκαν «στη διάρκεια της νέας διακυβέρνησης», όπως ανακοινώθηκαν χτες, είναι: Οτι «η ονομασία φέτα είναι αποκλειστικά ελληνική», η σύσταση «Γραφείου Ελέγχου Εισαγόμενων Αγροτικών Προϊόντων», η δρομολόγηση της σύστασης της διεπαγγελματικής οργάνωσης στο γάλα, ότι ξεκινά σύντομα η λειτουργία των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι έγινε και η κατανομή της πρόσθετης ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος της νέας ΚΑΠ και άλλα τέτοια... Στο πλαίσιο της κοροϊδίας εντάχθηκαν ακόμα στην ανακοίνωση μέτρα που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση των χρεών, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, η νομιμοποίηση παλιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το άνοιγμα νέας εποχής στον ΕΛΓΑ και οι έλεγχοι στις εισαγωγές.

Είναι σαφές ότι η χτεσινή ανακοίνωση βγήκε για προεκλογικούς λόγους σε μια εποχή που οι κτηνοτρόφοι, και πιο πολύ οι αγελαδοτρόφοι, βράζουν από αγανάκτηση. Οσο για μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα μεγάλο τίποτα.