Πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006

Καθημερινά συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται τα τελευταία 8 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια τρομοκρατικών οργανώσεων που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ και απέτρεψαν ενέργειες που είχαν στόχο τον κουβανικό λαό και τη χώρα του.

Οι περίπου 300 Επιτροπές Υπεράσπισης σε πάνω από 94 χώρες συνεχίζουν δυναμικά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας που ξεκίνησε στις 12 του Σεπτέμβρη - μέρα σύλληψης των «5» - και λήγει στις 6 του Οκτώβρη, μέρα που συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά Μπαρμπάντος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους και υπεύθυνος ήταν ο εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Μια τέτοια έκφραση αλληλεγγύης είναι και η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, που διοργανώνεται από μια σειρά κοινωνικών, φιλειρηνικών και άλλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το «ANSWER», που μέσα σε λίγες μέρες έλαβε εκατοντάδες επιστολές στήριξης της συγκέντρωσης. Σημειώνεται, επίσης, πως, σε ιδιαίτερα εχθρικές συνθήκες, μια ομάδα Κουβανών που ζουν στο Μαϊάμι κατάφεραν να συγκεντρώσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2006 30.000 δολάρια για να διατεθούν στην υπόθεση των πέντε.

Παράλληλα, το επόμενο Σάββατο, 30 του Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις με το αίτημα να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί. Την ίδια μέρα, αναμένεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, που οργανώνεται από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Αυτές οι δραστηριότητες έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής. Χτες, μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Κένιας - Κούβας, Τζούλιους Μουανταουίρο, με μήνυμά του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των πέντε Κουβανών.

Σημαντική θέση σ' αυτήν την εκστρατεία έχουν και οι συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις που διατυπώνουν το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσής τους, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας, που με απόφασή του θα υποβάλει διεθνές αίτημα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP), που αποφάσισε να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης με απαίτηση την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών.

Η καμπάνια συνεχίζεται και στη χώρα μας καθώς διευρύνεται καθημερινά ο κατάλογος όσων υπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Παράλληλα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με δικό του κείμενο απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους.