ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
«Μεσάζων» της ασυδοσίας των εργολάβων
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006

Eurokinissi

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Τύπου για μη σύννομες αναθέσεις στα έργα του αρχαιολογικού χώρου Μυκηνών, παρουσιάστηκε χτες από τον γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλο, ο τόμος για τα έργα (μεταξύ αυτών και το παραπάνω) που διαχειρίζεται το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ).

Οι αποκαλύψεις αφορούν έγγραφο, «εμπιστευτικό», με τις διαπιστώσεις του ελέγχου που διενήργησε η Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ Πελοποννήσου (16/11/2004) για το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στο έργο «Συντήρηση - Στερέωση - Ανάδειξη των Μνημείων της Ακροπόλεως Μυκηνών και του Ευρύτερου Περιβάλλοντος Χώρου», με δικαιούχο το ΤΔΠΕΑΕ. Προέκυψε ότι έξι αναθέσεις στο πλαίσιο του έργου βρίθουν παρατυπιών, με αποτέλεσμα οι εργολαβίες να κριθούν «μη επιλέξιμες» για χρηματοδότηση από τις δαπάνες του έργου. Φυσικά, πίσω από όλα αυτά «κρύβονται» ποσά (αναφέρονται αναλυτικά στην έκθεση των ελεγκτών) που «ανατέθηκαν» απευθείας στους εργολάβους και που ανήκουν και στο λαό, αφού το Ταμείο διαχειρίζεται εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Επισημαίνουμε ότι το ΤΔΠΕΑΕ απάντησε χτες με πυκνογραμμένη ανακοίνωση, που λέει, ουσιαστικά, τα εξής: 1) Η μελέτη του ενός υποέργου έγινε το 2003, άρα ήταν οι «άλλοι» στην εξουσία 2) ο έλεγχος διενεργήθηκε στην πρώτη θητεία του νυν γγ του ΥΠΠΟ 3) διατάχθηκε... επανέλεγχος γι' αυτό και σταμάτησε η χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!

Να υπογραμμιστεί ότι τα παραπάνω είναι φυσικές συνέπειες του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του ΤΔΠΕΑΕ. Διότι, στην πραγματικότητα ΤΔΠΕΑΕ και Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν είναι «ένα». Το ΤΔΠΕΑΕ είναι ΝΠΙΔ, γεγονός που του δίνει «ευελιξία» στις προσλήψεις, στις αναθέσεις μελετών και στην ίδρυση τεχνικών γραφείων «επί τόπου». Ουσιαστικά πρόκειται για φορέα - «μεσάζοντα» εργολαβιών, ενώ τα χρήματα που πάνε στους ιδιώτες θα μπορούσαν να πάνε στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπως οι ίδιες χρόνια απαιτούν. Αλλά, όπως γράφει και στον πρόλογο του τόμου ο Χρ. Ζαχόπουλος, όταν ιδρύθηκε το ΤΔΠΕΑΕ (1992) «εξέφραζε τη βούληση να απελευθερώσει σημαντικά αρχαιολογικά έργα από το δημόσιο λογιστικό, τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους, αλλά και τη σύντομη υλοποίησή τους». Να, πού οδηγεί... η «απελευθέρωση» του αρχαιολογικού έργου...