14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥ
Βήμα για την ενίσχυση της ενωμένης ταξικής δράσης

Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι εργασίες του Συνεδρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες χώρες

Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006

Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Γιάννης Πάσουλας
Η πορεία ανασυγκρότησης των διεθνών κλαδικών οργανώσεων και η πλατιά συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον προσανατολισμό του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος αποτυπώθηκαν χτες και την Κυριακή στις εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδομών και Ξύλου (UITBB), μέλους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που έγιναν στην Αθήνα με το σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας με τον ταξικό συνδικαλισμό και την ενωμένη δράση».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος.

Ο πρόεδρος της UITBB Τζον Σάτον, από την κλαδική Ομοσπονδία της Αυστραλίας, αναφέρθηκε εισηγητικά στις δραστηριότητες που ανέπτυξε η UTIBB το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η εικόνα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στις διάφορες χώρες. Μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι αυξάνεται η ροή των μεταναστών, όπως και η συγκέντρωσή τους στον κλάδο, η επέκταση της «μαύρης» εργασίας, η εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία κλπ.

Απεγκλωβισμός από τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Τα προβλήματα των οικοδόμων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες και οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά και τμήμα της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη συνολικά, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε στην ομιλία του ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Μεταφέροντας την εμπειρία του οικοδομικού κινήματος στην Ελλάδα, τόνισε πως «τα εργατικά "ατυχήματα" στον κλάδο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλιάς από τους εργοδότες, των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της ασυδοσίας που τους παρέχουν όλες οι κυβερνήσεις». Και επισημαίνοντας ότι οι εργατικοί αγώνες πρέπει να αναπτύσσονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε στην κατεύθυνση περιφρούρησης των δικαιωμάτων μας, διεκδίκησης της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων του κλάδου. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ, συσπειρώνουμε δυνάμεις για αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας».

Εξήγησε ότι μέσα από τους κλαδικούς αγώνες η Ομοσπονδία προσπάθησε ώστε να γίνει πιο κατανοητό στους εργάτες ότι «τα προβλήματα και τη διαιώνισή τους τα δημιουργεί το καπιταλιστικό κέρδος». Ετσι ώστε να ωριμάζει «η συνείδηση των συναδέλφων μας, να απαλλάσσονται από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να μπολιάζονται με τη σοσιαλιστική προοπτική». Τέλος, αναφέρθηκε στη «νέα σελίδα που άνοιξε η ΠΣΟ μετά το 15ο Συνέδριό της» δίνοντας ελπίδα και δύναμη με τις πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει για το συντονισμό των εργαζομένων.

Στο συνέδριο εγκρίθηκε πολιτική διακήρυξη, ενώ αναδείχτηκαν η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της UTIBB και η Γραμματεία, στην οποία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.