Καθ' οδόν: Στη Βενεζουέλα
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006

Από το πρόγραμμα εκπαίδευσης
Στο προηγούμενο, 1ο μέρος του μικρού οδοιπορικού μας στη Βενεζουέλα είχαμε αναφερθεί εν συντομία στην ιστορία αυτής της χώρας και στον πλούτο που διαθέτει που πολλές δεκαετίες τον λυμαινόταν μια χούφτα καπιταλιστών εκμεταλλευτών και ξένων μονοπωλιακών συμφερόντων. Μια χούφτα που βλέπει την εξουσία της να τρίζει μετά την άνοδο στην κυβέρνηση των δυνάμεων της Μπολιβαριανής Διαδικασίας με επικεφαλής τον Τσάβες. Μιλήσαμε, επίσης, την προηγούμενη βδομάδα για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Βενεζουέλα στον οικονομικό τομέα, λόγω κυρίως του πλούσιου ορυκτού της πλούτου, του πετρελαίου. Μια χώρα στην οποία συνυπάρχει ο απέραντος πλούτος και η απέραντη φτώχεια, την οποία προσπαθεί να αντιπαλέψει η λαϊκή εξουσία με τα νέα φύτρα που προσπαθεί να δημιουργήσει με πολύ κόπο και μέσα από μεγάλες δυσκολίες.

Τα κοινωνικά προγράμματα...

Ηδη έχουν οργανωθεί επιτροπές λαϊκής εξουσίας σε όλες τις «κοινότητες» όπως τις ονομάζουν της Βενεζουέλας. Κάθε γειτονιά στο Καράκας έχει την επιτροπή της Λαϊκής Εξουσίας που είναι εκλεγμένη από τους κατοίκους και μαζί με τις εκλεγμένες τοπικές δημοτικές αρχές προωθούν τα κοινωνικά προγράμματα της Μπολιβαριανής Διαδικασίας.

Τι περιλαμβάνουν αυτά τα προγράμματα;

Είναι προγράμματα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, προγράμματα σίτισης, περίθαλψης, ιατρικής πρόληψης, σύστημα μπολιβαριανής παιδείας, λαϊκά καταστήματα, λαϊκά φαρμακεία, και άλλα. Ιδού ορισμένα στοιχεία:

...και η διεθνιστική αλληλεγγύη

Associated Press

Το πρόγραμμα σίτισης, αφορά ανθρώπους που δεν έχουν τα προς το ζην, όπου τους προσφέρονται καθημερινά γεύματα
Ομως, αυτό που έχει δώσει μεγάλο κουράγιο, ανακούφιση, έχει σώσει ζωές είναι το πρόγραμμα Υγείας «Μέσα στη γειτονιά», το οποίο θα ήταν αδύνατο να υπάρξει χωρίς τη μεγάλη διεθνιστική βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας. Της Κούβας, η οποία έχει στείλει 25.000 γιατρούς, εθελοντές σε αυτήν την υπόθεση, αφού οι γιατροί της Βενεζουέλας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και μάλιστα το αντιπάλεψαν. Σε όλες, λοιπόν, τις φτωχογειτονιές, όχι μόνο του Καράκας, αλλά και άλλων περιοχών της Βενεζουέλας, υπάρχει το ιατρείο - γενικής ιατρικής και οδοντιατρείο - όπου ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται όλο το 24ωρο. Χαρακτηριστικό για την ηρωική δουλιά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί είναι ότι δε γνωρίζουν ωράριο: Από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι δέχονται τους αρρώστους στο ιατρείο, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ επισκέπτονται ασθενείς στα σπίτια, και από τις 9 το βράδυ μέχρι το πρωί είναι στο ιατρείο - όπου και κοιμούνται - για τα έκτακτα περιστατικά.

Associated Press

Ενας από τους πολλούς Κουβανούς γιατρούς, στην υπηρεσία του λαού της Βενεζουέλας
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από αυτό που συντελείται σήμερα στη Βενεζουέλα. Αλλά και η αντίδραση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Περισσότερα, όμως, θα πούμε την επόμενη Κυριακή...

Δημήτρης ΚΕΔΡΟΣ



Λαϊκό νοσοκομείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Καράκας


Κατάστημα φτηνών προϊόντων, για τα λαϊκά στρώματα της χώρας


Κατά τη διάρκεια του προγράμματος για την επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ