Παλεύουν μόνοι τους

Το μεράκι μερικών ανθρώπων κρατάει ζωντανά τα ιστορικά σωματεία Πρωτέας και Αρίωνας στο 2ο Διαμέρισμα Αθηνών. Δύσκολες οι συνθήκες αλλά και το μέλλον, λένε οι άνθρωποι των συλλόγων, αφού η Πολιτεία αδιαφορεί

Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006

Ακριβά κοστίζει η προπόνηση στο μπάσκετ για τον Πρωτέα, αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά
Τις δύσκολες μέρες που διανύουν, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία τους και να μη χαθεί το δικαίωμα της άθλησης από πλειάδα παιδιών, μας εξήγησαν οι άνθρωποι δυο ακόμα ιστορικών σωματείων του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας, του Πρωτέα και του Αρίωνα.

ΠΡΩΤΕΑΣ
Τους έμεινε η ταμπέλα

Στο λόφο του Λαμπράκη, στην οδό Πυθέου περιοχής Κυνοσάργους βρίσκονται τα γραφεία του Πρωτέα. Είχα την τύχη να κουβεντιάσω με όλο το ΔΣ, μια και εκείνο το βράδυ είχαν συμβούλιο. Τα πράγματα για την ιστορική ομάδα είναι σε τραγικό επίπεδο, αφού, όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι του συλλόγου, επί της ουσίας σήμερα ο σύλλογος «αγωνίζεται να κρατηθεί στα πόδια του με τις δικές του δυνάμεις», χωρίς καμιά βοήθεια από την πολιτεία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν, τους οφείλονται χρήματα από επιχορηγήσεις του 2002, ενώ το 2005 η βοήθεια της πολιτείας ήταν περίπου 3.000 ευρώ. Ομως δεν είναι μόνο αυτό... Η έλλειψη χώρων άθλησης είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα.

«Το μεγάλο όμως πρόβλημα για μας είναι η έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου. Εδώ και πολλά χρόνια παλεύουμε να γίνει γυμναστήριο στα 15 στρεμ. των παλαιών φυλακών, στη Βουλιαγμένης. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί για αθλητική εγκατάσταση. Επί Αβραμόπουλου έβαλαν μια ταμπέλα που έλεγε ότι από κάτω θα γίνει πάρκινγκ και από πάνω γυμναστήριο. Τελικά δεν έγινε τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος Νίκος Μιχαηλίδης.


-- Ο Πρωτέας ασχολείται μόνο με μπάσκετ;

-- «Μόνο με μπάσκετ. Πριν 4 χρόνια το γυναικείο τμήμα συγχωνεύτηκε με τον Αρίωνα και το Παγκράτι. Φέτος το ανδρικό τμήμα συγχωνεύτηκε με τον Θρίαμβο. Εχουμε πολλά παιδιά. Παμπαίδες, Παίδες, Εφήβους, Νέους. Η ανδρική ομάδα γυμνάζεται στο κλειστό του Μετς. Προς το παρόν επειδή γίνονται εργασίες γυμναζόμαστε στον Αγ. Κοσμά. Πληρώνουμε για δυο ώρες προπόνηση 50 ευρώ».

-- Δηλαδή το ερασιτεχνικό σωματείο πληρώνει την πολιτεία για να γυμναστεί;

-- «Δυστυχώς αυτό γίνεται! Περίπου 30 χιλ. ευρώ. Οι 15 χιλ. ευρώ είναι τα έξοδα του σωματείου, οι άλλες 15 δίνονται για τα οδοιπορικά των προπονητών και των αθλητών. Αυτά μπαίνουν από την τσέπη του προέδρου. Μόνοι μας παλεύουμε. Π.χ. πέρσι ένας αθλητής μας έπαθε ρήξη χιαστών. Τον στείλαμε με δικά μας χρήματα στους γιατρούς, έγινε η εγχείρηση, το παιδί επανήλθε».

-- Πόσα παιδιά γυμνάζονται και πού;

-- «Γύρω στα 200 παιδιά. Τα μικρά παιδιά γυμνάζονται σ' αυτά τα δυο ανοιχτά γήπεδα που είδατε. Εχουν βέβαια τα χάλια τους, αλλά τι να κάνουμε... Το χειμώνα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Δεν υπάρχουν αποδυτήρια, WC και νερό. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χαροπαλεύει. Καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δε βοήθησε τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία».

Στη συζήτηση πήραν μέρος: ο πρόεδρος κ. Ν. Μιχαηλίδης , ο ΓΓ κ. Ηλίας Συλιβίδας, ο ειδικός γραμματέας κ. Γιώργος Κηπουράς, ο αρχηγός μπάσκετ Παν. Πολυδορόπουλος, ο έφορος κ. Γιώργος Μαλτέζος, η ταμίας κ. Δήμητρα Σταθοπούλου και ο σύμβουλος κ. Νάκος Κηπουράς.

ΑΡΙΩΝΑΣ
Υπάρχει χάρη στην τρέλα μερικών

Στα γυμναστήρια της πλ. Πλυτά στη Γούβα συνάντησα τον πρόεδρο του ιστορικού σωματείου Αρίωνα (έτος ιδρύσεως 1928) κ. Σταματόπουλο, παλαιό παίκτη του βόλεϊ.

-- Κύριε Πρόεδρε πόσα αθλήματα καλλιεργείτε στο σωματείο;

-- «Κατ' αρχή το ποδόσφαιρο. 60 παιδιά ηλικίας 8-15 χρόνων αποτελούν το φυτώριό μας. Τα γυμνάζουμε σ' ένα μικρό γήπεδο 5Χ5 στο αθλητικό κέντρο του Ν. Κόσμου. Η ανδρική ομάδα γυμνάζεται στο Βύρωνα και αγωνίζεται στη Γ' Αθηνών. Το τμήμα των μικρών παιδιών συντηρείται από τους φιλάθλους. Στο μπάσκετ γυμνάζονται περίπου 200 παιδιά στα ανοιχτά γήπεδα που βλέπετε, χωρίς αποδυτήρια και χωρίς WC. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτά τα τμήματα συντηρούνται από τις συνδρομές των παιδιών. Η πρώτη ομάδα παίζει στην Α' Αθηνών και γυμνάζεται στο κλειστό του Μετς, το οποίο δεν επαρκεί. Το σωματείο αυτό υπάρχει χάρη στην τρέλα κάποιων λίγων ανθρώπων. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μόνο στη φαντασία μας υπάρχει. Ολα έχουν τελειώσει»...


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ